Misterije

Naučnici riješili misteriju “čarobnih otoka” na Titanu?

Na ovome dalekom svijetu otkrivena su divovska jezera ili čak mora tekućeg metana.

''Plutajući'' otoci na Saturnovom prstenu. YouTube

Usred ovih čudnih tekućih površina plutali su tajanstveni otoci…

Kada je NASA-ina svemirska letjelica “Cassini” na Zemlju poslala rezultate radarskog skeniranja površine Saturnovog mjeseca Titana, naučna zajednica je bila oduševljena. Naime, na ovome dalekom svijetu otkrivena su divovska jezera ili čak mora tekućeg metana. Usred ovih čudnih tekućih površina plutali su tajanstveni otoci.

Radar je otoke registrirao kao privremene svijetle tačke. Prozvani su “čarobnim otocima” jer se činilo kako se možda radi o privremenim obilježjima. Dakle, ima li otoka na Titanu ili ne? I ako ima, od čega se sastoje? O ovim pitanjima se raspravlja već neko vrijeme, a naučnici sada smatraju da su riješili misteriju, odnosno da se zapravo radi o mrljama organskih molekula koje nastaju u atmosferi, skupljaju se u jezerima i onda plutaju unaokolo.

Prijašnja istraživanja su ukazivala na to da su ovi kratkotrajni otoci neka vrsta fantomskih tijela koja stvaraju valovi ili stvarni otoci sastavljeni od suspendiranih krutih supstanci, plutajućih tvrdih supstanci ili mjehurića plinovitog dušika. Naime, atmosfera Titana može izvesti jedan zgodan trik – pretvoriti plinove poput metana i dušika (kojih ima u izobilju u atmosferi) u organske spojeve.

Stoga su se planetarna naučnica Cinting Ju i njene kolege s Univerziteta u Teksasu u SAD zapitali može li pomnija analiza međudjelovanja Titanove atmosfere, tekućih jezera i čvrstih materijala na površini otkriti uzrok ovih tajanstvenih otoka, pišu Nezavisne.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh