Misterije

Misteriozno naselje na Balkanu staro 8.000 godina zbunjuje naučnike: “Ne znamo zašto su ovo uradili”

Naselje je pronađeno u Albaniji ispod Ohridskog jezera, ‘bisera Balkana’ i pretpostavlja se da je staro 8.000 godina.

SCREENSHOT / TRT WORLD

“Ono je nekoliko stotina godina starije od ranije poznatih jezerskih naselja u mediteranskim i alpskim regijama”, rekao je za AFP profesor Albert Hafner sa Univerziteta u Bernu.

“Prema našim saznanjima, najstarije je u Evropi”, dodao je.

Ali iako je ovo otkriće impresivno, istraživači su brzo došli do novih pitanja o naselju. Naime, zašto je izgrađeno na stubovima da stoji iznad površine jezera i zašto je okruženo šiljcima.

Istraživači su procijenili da je vjerovatno bilo okruženo sa 100.000 šiljaka. Svaki od ovih šiljaka je zabijen u dno jezera i korišten kao odbrambena barikada. Istraživači su procijenili da je selo vjerovatno imalo 200-500 ljudi, tako da ovaj podvig vjerovatno nije bio lak zadatak. “Da bi se zaštitili na ovaj način, morali su posjeći šumu”, rekao je Hafner. Također nije jasno zašto je malo selo smatralo potrebnim da izgradi tako opsežna utvrđenja da bi se branilo.

“Izgradnja njihovog sela na stubovima bio je složen zadatak, veoma komplikovan, veoma težak, i važno je razumjeti zašto su ovi ljudi napravili ovaj izbor”, rekao je Adrian Anastasi sa Albanskog instituta za arheologiju. Samo jezero se smatra jednim od najstarijih na svijetu i postoji više od milion godina. Profesionalni ronioci, istraživači i arheolozi moraju poduzeti mjere opreza kako ne bi oštetili prahistorijsko nalazište.

“Kako bismo razumjeli strukturu ovog prahistorijskog lokaliteta, a da ga ne oštetimo, provodimo vrlo pedantna istraživanja, krećući se vrlo sporo i vrlo pažljivo”, dodao je Anastasi.

Hafner je također ponovio važnost lokacije jer analiza područja može pomoći u pružanju uvida u klimatske i ekološke uslove u to vrijeme.

“Ovo su ključni prahistorijski lokaliteti koji su od interesa ne samo za regiju već i za cijelu jugozapadnu Evropu”, dodao je.

Istraživači koji su radili na ovoj lokaciji već su pronašli razna sjemena, biljke i kosti divljih i domaćih životinja. Međutim, vjeruje se da će trebati još dvije decenije da se u potpunosti razumije region i dođe do konačnog zaključka o zajednici, piše Unilad, a prenosi Source.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh