Misterije

Večeras je noć želja: Kad vidite zvijezdu padalicu, poželite želju i ona će se sigurno ispuniti

Vjerovatno vam je poznato “pravilo” da kada ugledate zvijezdu padalicu treba da zamislite želju. Zato za večeras pripremite spisak želja, pošto ćete moći da vidite mnogo više od jedne zvijezde padalice

Zvijezda padalica - Aura.ba

U noći između 12. i 13. avgusta čeka nas meteorski pljusak. Kada je pljusak – to izgleda kao prskalica na nebu. Ovo neće biti tako, ali je aktivnost vrijedna posmatranja. Nećemo možda vidjeti svih sto meteora na sat, ali vjerovatno ćemo vidjeti jedan u minut, što je vrlo dobra i bogata aktivnost, piše Aura.

Vjerovatno vam je poznato “pravilo” da kada ugledate zvijezdu padalicu treba da zamislite želju. Zato za večeras pripremite spisak želja, pošto ćete moći da vidite mnogo više od jedne zvijezde padalice.

Vjerovali ili ne, istraživači tvrde da se skoro polovina želja koje ljudi požele uz zvezdu padalicu – zaista ostvari. A zvijezde padalice koje padaju kao kiša i osvjetljavaju noćno nebo, poznate kao Perseide, noćas dostižu vrhunac.

Kako najavljuju astronomska društva, bićemo u prilici da vidimo čak 100 meteora na sat. Najljepše će biti kada se bude bližilo jutro u utorak.

Kako da posmatrate nebo noćas?

Najbolje će biti ako se nađete negdje van grada – gradska svjetla izazivaju jako svjetlosno zagađenje da se padalice ne mogu tako jasno vidjeti.

Ne zaboravite da želju morate poželjeti čim ugledate prvu zvijezdu padalicu, jer poslije toga staro pravilo više ne važi. Nemojte se prevariti da kažete želju naglas, jer se u tom slučaju takođe neće ostvariti.

Postoji devet redovnih velikih meteorskih pljuskova, a u ponedeljak nas čeka jedan od najvećih.

Perseidi su najpoznatiji meteorski pljusak. Vidljivi su svake godine tokom jula i avgusta, a maksimum dostižu 12. avgusta, kada može da bude vidljivo i više od jednog meteora u minuti. To znači da će za sat vremena u noći između 12. i 13. avgusta moći da se vidi od 60 do 80 meteora, u idealnim uslovima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh