Misterije

Otkrivena misteriozna tamna oluja na Neptunu

Svemirski teleskop “Hubble”, tokom rutinskog godišnjeg praćenja vremena na planetama Sunčevog sistema, otkrio je novu veliku misterioznu tamnu oluju na planeti Neptun.

Olujana Neptunu - NASA.gov

Na Neptunu postoje godišnja doba kao i na Zemlji, ali su uslovljena nekim specifičnim karakteristikama u njegovoj atmosferi. Godišnja doba na Neptunu su mnogo duža nego na Zemlji, te znaju da traju i po nekoliko decenija.

Novi NASA “Hubble” teleskop otkrio je na planeti Neptun tamnu oluju koja je otkrivena u septembru 2018. godine na sjevernoj hemisferi Neptuna i koja je široka 11.000 kilometara.

Desno od tamne mrlje ili vrtloga, koja se vidi na fotografiji koju je NASA objavila, vide se bijeli “oblaci”. Pojavljuje se tokom južnog leta na planeti. Nije jasno kako se ove oluje formiraju, prenosi “Tanjug”.

“Hubbleova” posmatranja pokazuju da je već u 2016. godini povećana aktivnost oblaka prethodila pojavljivanju vrtloga. Fotografije ukazuju na to da se vrtlozi vjerovatno razvijaju dublje u atmosferi Neptuna, postajući vidljivi tek kada vrh oluje dosegne veće visine.

To je četvrti i najnoviji misteriozni tamni vrtlog koji je “Hubble” uhvatio od 1993. godine. Još dvije tamne oluje otkrivene su 1989. godine.

Studija, koju je vodio Univerzitet “Kalifornija”, procjenjuje da se tamna mrlja pojavljuje svake četiri do šest godina na različitim geografskim širinama, a nestaju poslije otprilike dvije godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh