Luda planeta

Zbog penzije 15 godina krila očevu smrt, “zaradila” 1,6 miliona KM

Ethel McGill (68) ukrala je poreznim obveznicima 740.000 funti (više od 900.000 dolara), tako što je uvjerila vlasti da je njen mrtvi otac živ, javlja “BBC”.

No image - Haber.ba

McGill je, uz navedeno, glumila demenciju i invalidnost, čime je počinila jednu od najvećih prevara u britanskom kaznenom zakonodavstvu. Ona je nakon smrti oca nastavila primati njegovu ratnu penziju i druge povlastice.

Njen otac Robert Dennison je umro 2004. godine, a njegovu smrt Ethel je uspješno skrivala punih 15 godina.

Da je riječ o amaterskoj glumici, ali uspješnoj prevarantici otkrili su istražitelji Odjela za rad i mirovine koji su je snimili kako se kreće bez invalidskih kolica. McGill je čak nagovorila svoju prijateljicu da učestvuje u prevari te je ova glumila njenog mrtvog oca prilikom posjeta predstavnika spomenutog Odjela.

Jučer je stigla u invalidskim kolicima na liverpoolski Kraljevski sud s licem spuštenim u pelene za inkontinenciju, a sve to u pokušaju da izbjegne fotografiranje. Optužena je proglašena krivom po 14 tačaka optužnice koje uključuju prevaru, zavjeru i drugo, poše “Hayat“.

Priznala je prevaru po svim tačkama optužnice i dobila nešto manje od šest godina zatvora.Njen advokat je suca zamolio za kratku kaznu jer nikada nije vodila ‘raskošan život’. Sudac Everett je taj prijedlog odbio i rekao:

“Poruka mora biti poslana vama i drugima poput vas da ako kradete iz javne torbice, ne samo da je neizbježno zatvaranje već i kazna mora biti tome odgovarajuća”.

Sudija je još dodao:

“Neiskrenošću koja oduzima dah, odlučili ste iskoristiti smrt svog oca u svoju financijsku korist. Iz godine u godinu ste sa svakim spomenom svoga oca vrijeđali uspomenu na njega. Ovo je najveći slučaj prevare u korist jedne osobe koji sam vodio”, rekao je Stephen Pender iz kraljevskog tužilaštva i dodao da će se poreznim obveznicima vratiti novac prema Zakonu o prihodu od kriminala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh