Svijet

Španski šef diplomatije: Priznavanje države je ‘pravda’ za Palestince

Priznanje države Palestine je “pravda za palestinski narod (i) najbolja garancija sigurnosti za Izrael”, rekao je španski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares 26. maja na sastanku sa palestinskim liderom Mohamedom Mustafom.

Pozdravljajući potez Španije, Norveške i Irske da priznaju palestinsku državu u utorak, Mustafa je rekao: “Želimo da sve zemlje u Evropi učine isto”.

Albares i Mustafa razgovarali su u Briselu, gdje se palestinski lider sastao i sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom i norveškim ministrom vanjskih poslova Espenom Bartom Eideom, prenosi AFP.Kasnije, Mustafa je trebalo da ima dodatne razgovore sa Borelom, Bartom Ejdom i saudijskim ministrom inostranih poslova princom Fejsalom bin Farhanom.

Izrael je upozorio Španiju, Norvešku i Irsku da će se suočiti sa “ozbiljnim posledicama” zbog njihovog najavljenog priznanja palestinske države,pišu Vijesti

Izraelski napadi u Gazi u znak odmazde za Hamasov napad 7. oktobra dao je poticaj zemljama da priznaju Palestinu. Inače, Hamas su EU i Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom.

Većina zemalja članica UN priznaje palestinsku državnost. Zemlje EU su podijeljene po tom pitanju.

Španija, Norveška i Italija pridružile su se državama EU Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj koje su priznale Palestinu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem, saopćila je Bijela kuća nakon što su Irska, Španija i Norveška objavile da će priznati palestinsku državu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh