Svijet

Američki kongres odobrio 60,8 miliona dolara pomoći Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je slanje 60,8 milijardi dolara strane pomoći Ukrajini.

Američki kongres - Reuters

Demokrate i Republikanci udružili su se nakon višemjesečnog zastoja oko obnovljene američke podrške, kako bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruske invazije. prenosi n1

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na platformi X da je ” zahvalan” na odluci za koju je rekao da ” održava istoriju na pravom putu”.

Naveo je: „ Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važan zakon o pomoći SAD kojeg je danas usvojio Predstavnički dom spriječit će širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života, te pomoći objema našim nacijama da postanu jače.”

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije lord Cameron rekao je da je finansiranje ” važan korak naprijed”.

“Ako je Putin ikada sumnjao u odlučnost Zapada da podrži Ukrajinu, to pokazuje da je naša kolektivna volja nepomućena”, napisao je na X-u.

Američki predsjednik Joe Biden prvi put je zatražio sredstva u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju.

Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje, rekavši da ako to ne učini, ” ostaviće me da se pitam u kom svijetu živimo”.

Također, odobreni su zakoni za slanje strane pomoći Izraelu i Tajvanu.

Paket će sada ići u američki Senat, gdje će vjerovatno biti usvojen u utorak. Predsjednik Biden je obećao da će ga odmah potpisati, piše Sky News.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh