Svijet

Turska uvodi trgovinska ograničenja Izraelu do prekida vatre u Gazi

Ograničenja uključuju trgovinu u 54 kategorije, uključujući željezo, čelik, cement, avio gorivo i đubrivo.

Taj potez uslijedio je dan nakon što je Izrael blokirao turski zahtjev da izvrši ispuštanje pomoći Gazi.

Više zemalja je sprovelo ispuštanje pomoći kako bi pokušalo da se suprotstavi onome što su humanitarne organizacije rekle da je nedostatak adekvatnog pristupa za dovođenje prijeko potrebne pomoći preko kopnenih prelaza.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz obećao je da će odgovoriti paralelnim mjerama protiv Turske, rekavši da Izrael neće odgovoriti na “nasilje i iznudu”.

Katz je na X objavio da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan žrtvuje “ekonomske interese turskog naroda zarad svoje podrške Hamasovim ubicama u Gazi”.

Nakon pregovora o prekidu vatre u Kairu koji su uključivali američke, izraelske, Hamasove i katarske zvaničnike, militantna grupa Hamasa razmatra najnoviji prijedlog za obustavu borbi zajedno s oslobađanjem talaca u Gazi.

Prijedlog poziva na šestosedmični prekid vatre, oslobađanje nekih od talaca u Gazi, oslobađanje Izraela stotina palestinskih zatvorenika, povećanje humanitarne pomoći koja stiže u Gazu i povratak raseljenih Palestinaca u sjeverni dio Pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da je dobio detaljan izvještaj o pregovorima u Kairu.

“Neprestano radimo na ostvarenju naših ciljeva, prije svega oslobađanja svih naših talaca i postizanja potpune pobjede nad Hamasom”, rekao je Netanyahu. “Ova pobjeda zahtijeva ulazak u Rafah i eliminaciju tamošnjih terorističkih bataljona. To će se dogoditi. Postoji datum.”

SAD su odmah ukorile Netanyahua. Glasnogovornica Pentagona je rekla: “Bili smo vrlo jasni da ne podržavamo operacije u Rafi.”

“Želimo vidjeti vjerodostojan plan o tome kako će tamo provoditi bilo kakve operacije” imajući u vidu “značajnu” humanitarnu zabrinutost oko više od milion palestinskih civila koji se tamo sklanjaju”, rekla je zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh. “Nismo vidjeli njihov zvaničan plan predstavljen.”

Bijela kuća je pregovore okarakterizirala kao “ozbiljne”.

“Ono što smo sada je da je prijedlog predstavljen Hamasu i čekamo odgovor Hamasa”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima. “Sada će biti na Hamasu da prođe.”

Kirby je odbio razgovarati o specifičnostima predloženog sporazuma, dodajući da bi to bio jedan od najsigurnijih načina da se to torpedira.

Napredni pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca zajedno s prijetnjom produženog ratovanja uslijedili su nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio Netanyahua na mogućnost promjene američke podrške izraelskim ratnim naporima.

Biden je zatražio da Izrael odmah dozvoli više humanitarne pomoći u opkoljenom ratnom području kako bi pomoglo izgladnjelim Palestincima i osnažio svoje pregovarače da odmah postignu prekid vatre.

Bidenovi zahtjevi uslijedili su nakon što je u izraelskom zračnom napadu ubijeno sedam međunarodnih humanitarnih radnika koji su pokušavali dostaviti hranu u Gazu.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin dodatno je pojačao tu poruku u telefonskom razgovoru u ponedjeljak s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom, saopćio je Pentagon.

Austin je razgovarao o potrebi da se “dramatično poveća isporuka humanitarne pomoći Gazi”, kao i o istrazi izraelske vojske o napadu u kojem su ubijeni radnici humanitarne grupe World Central Kitchen.

“Ministar Gallant je iznio detalje o povlačenju IDF-a iz dijelova Gaze i budućnosti izraelske kampanje protiv Hamasa”, rekao je u izjavi sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder. “Sekretar Austin je izrazio svoju posvećenost podršci bezuslovnom povratku svih talaca i izrazio nadu da će tekući pregovori dovesti do pauze u neprijateljstvima.”

Kirby je rekao da je u nedjelju: “Vidjeli smo više od 300 kamiona [humanitarne pomoći] kako ulazi u Gazu, i to je napredak. Ali očito, moramo vidjeti da se ovaj broj povećava, i moramo ga održati kako bismo zaista riješili strašnu humanitarnu situaciju u Gazi.”

Izraelski zvaničnici bi također trebali posjetiti Bijelu kuću u narednim danima kako bi čuli zabrinutost SAD zbog moguće izraelske ofanzive na Rafah.

“Ne podržavamo veliku kopnenu operaciju u Rafahu”, rekao je Kirby. “Također ne vidimo nikakve znake da je tako velika kopnena operacija neizbježna, ili da se ove trupe [pomaknute iz Khan Younisa] premještaju za tu vrstu kopnene operacije.”

Vjeruje se da Hamas još uvijek drži oko 100 talaca u Gazi, među oko 250 koliko ih je zarobio u šokantnom napadu na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Do sredine februara oslobođeno je 112 talaca, većina tokom jednosedmičnog primirja u novembru, dok se vjeruje da je još 36 umrlo ili ubijeno u Gazi tokom šest mjeseci borbi.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas kaže da je izraelska kontraofanziva ubila više od 33.000 ljudi, od kojih su dvije trećine žene i djeca. Izraelska vojska kaže da ukupan broj uključuje hiljade militanata koje je ubila, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh