Svijet

Koordinator UN-a: “Ovo što se dešava Gazi je izdaja čovječanstva”

Ovaj rat svakim danom oduzima živote sve više civila. Kao što smo ja i mnogi drugi mnogo puta rekli, već se mnogo zakasnilo da se ovaj rat završi, naveo je Martin Griffiths.

Martin Griffiths, koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu pomoć, izjavio je da se Palestinci sve više suočavaju sa smrću, uništenjem i glađu.

Griffiths je na društvenoj mreži X podijelio objavu o izraelskim napadima na Gazu koji traju već šest mjeseci te je dešavanja u palestinskoj enklavi nazvao kao “izdaju čovječanstva”.
Naglasio je da su stanovnici Gaze konstantno suočeni sa smrću, uništenjem i glađu.
– Ovaj rat svakim danom oduzima živote sve više civila. Kao što smo ja i mnogi drugi mnogo puta rekli, već se mnogo zakasnilo da se ovaj rat završi, dodao je.
Griffiths je istakao da više niko nije siguran u Gazi i da nema sigurnog mjesta na tom području.
Kako je kazao, tokovi humanitarne pomoći koju dostavljaju međunarodne i regionalne organizacije u Gazu poremećeni su zbog “bombardiranja, nesigurnosti i blokiranog pristupa”.
Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.
U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.137 Palestinaca, uključujući najmanje 14.500 djece i 9.560 žena, a 75.815 osoba je ranjeno.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi, prenosi Anadolija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh