Svijet

Hiljade Izraelaca izašlo na ulice tražeći smjenu Netanyahua: “Vi ste prepreka za dogovor o taocima”

Hiljade ljudi širom Izraela pridružile su se jučer porodicama talaca kako bi protestirali protiv vlade i pozvali na smjenu Benjamina Netanyahua, dok se izraelski premijer bori s jednom od najozbiljnijih prijetnji njegovoj koaliciji, javlja Guardian.

Fire burns as people protest against Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's government and call for the release of hostages kidnapped in the deadly October 7 attack on Israel by the Palestinian Islamist group Hamas from Gaza, in Tel Aviv, Israel March 30, 2024. REUTERS/Hannah McKay

Demonstranti u Tel Avivu, Jerusalimu, Haifi, Be’er Shevi, Cezareji i drugim gradovima u subotu su tražili oslobađanje onih koji su još uvijek zarobljeni u Gazi i označili premijera kao “prepreku dogovoru”, obećavajući da će ustrajati dok ne bude zbačen sa funkcije.Protesti širom zemlje poklopili su se s izvještajima egipatske TV stanice Al-Qahera, poznate po svojim vezama s obavještajnim službama zemlje, ukazujući na to da bi pregovori o primirju između Izraela i Hamasa trebali biti nastavljeni danas u Kairu.

“Prošlo je 176 dana kako nisam zatvarala oči pred mislima i strahom od onoga kroz šta prolaze moj sin i ostali oteti“, rekla je Šira Albag, majka taoca Lirija Albaga.

“Narod Izraela neće zaboraviti ili oprostiti nikome ko spriječi dogovor koji bi ih [taoce] vratio nama. Nakon 176 dana, 4.224 sata, izgovori su nestali”, dodala je.

Raz Ben-Ami, bivši talac oslobođen prije skoro dva mjeseca, rekao je: “Oni [taoci] neće izdržati tamo, niko ne može preživjeti ono kroz šta tamo prođu, vjerujte mi.”

Demonstranti su povikivali da “neće stati dok svi ne budu kući”, uzvikujući “dosta ubijanja, dosta očaja, taoci su najvažnija stvar“.

Policija je upotrijebila vodene topove da rastjera demonstrante i uhapsila 16 osoba.

Porodice talaca pozvale su ministre, uključujući Netanyahuovog političkog rivala i ministra ratnog kabineta Bennyja Gantza, da se ujedine s drugim članovima Kneseta u uklanjanju Netanyahua s vlasti, optužujući premijera da namjerno sabotira napore da se osigura oslobađanje članova njihove rodbine.

Einav Zangauker, majka Matana Zangaukera, koji se još uvijek nalazi u Gazi, rekla je da je Netanyahuovo postupanje sa situacijom sa taocima bilo “neshvatljivo i kriminalno”.

“Premijeru Netanyahu, nakon što ste napustili naše porodice 7. oktobra, i nakon 176 dana kada niste postigli dogovor [za njihov povratak], i zato što ste stalno angažovani na ometanju dogovora, shvatili smo da ste vi prepreka za dogovor. Vi ste prepreka. Vi ste taj koji stoji između nas i povratka naših najmilijih kućama”, rekla je,piše N1

“Ako odmah ne preduzmemo akciju da vas udaljimo od funkcije, nećemo moći vidjeti kako se naši najmiliji vraćaju kući živi i brzi, i nećemo vidjeti kako se naši mrtvi vraćaju na sahranu u Izrael [… ] Dakle, danas smo primorani da započnemo novu fazu u našoj borbi”, dodala je.

U subotu navečer stotine se okupilo ispred Netanyahuove privatne rezidencije u Jerusalimu, a danas se očekuje još jedan masovni protest u gradu, a neki planiraju kampirati u šatorima u blizini Knesseta.

“Kada bi porodice znale koliko je mal jaz koji Netanyahu odbija zatvoriti u pregovorima s Hamasom, eksplodirale bi“, rekao je Amos Malka, bivši šef vojno-obavještajne uprave Izraelskih odbrambenih snaga koji je bio među govornicima na konferenciji skupu u Tel Avivu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh