Svijet

Kompanija iz SAD nudi let putanjom pomračenja Sunca: Evo koliko košta posmatranje tog fenomena s neba

Mjesec će potpuno zakloniti Sunce i trenutno bacati sjenku na određene dijelove Sjedinjenih Američkih Država.

Posljednja prilika za posmatranje potpunog pomračenja Sunca u SAD u naredne dvije decenije. Facebook

Povodom predstojećeg pomračenja Sunca u aprilu, privatna aviokompanija Jet Access nudi posmatranje tog fenomena s neba po cijeni za 8.000 dolara na sat, objavio je danas Njuzvik.

Američki list napominje da će se oni koji zakupe taj let voziti direktno putanjom totalnog pomračenja, gdje će Mjesec potpuno zakloniti Sunce i trenutno bacati sjenku na određene dijelove Sjedinjenih Američkih Država, piše Euronews.

Jet Access ima specijalne pakete za one koji traže izuzetnu tačku posmatranja pomračenja, a potpredsjednica za marketing u toj kompaniji Kori Benet rekla je da klijenti mogu da prilagode svoje putovanje putanjom pomračenja.

Ona je istakla i da Federalna uprava za zrakoplovstvo SAD (FAA) očekuje izuzetno gust zračni saobraćaj tokom pomračenja, pa je pozvala zainteresovane da što prije rezrvišu termine čarter-operatera.

Kako bi to bilo sigurno iskustvo, kompanija navodi da će putnicima osigurati naočale za posmatranje prirodnog fenomena.

Njuzvik napominje da je ovaj veoma rijedak događaj ujedno i posljednja prilika za posmatranje potpunog pomračenja Sunca u SAD u naredne dvije decenije, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh