Svijet

Američki Vrhovni sud poništio odluku o diskvalifikaciji Trumpa na izborima u Koloradu

Američki Vrhovni sud poništio je sudsku odluku kojom je bivši predsjednik Donald Trump ranije isključen izbora u Koloradu, a koja je donijeta na osnovu ustavne odredbe u vezi sa optužbama da je poticao pobunu na Kapitolu 6. januara 2021. godine, javlja Reuters.

Reuetrs

Sudije su jednoglasno poništile odluku najvišeg suda u Koloradu od 19. decembra da izbaci Trumpa sa predizbornih izbora republikanaca u toj saveznoj državi nakon što su utvrdili da je prema 14. amandmanu Ustava SAD-a diskvalificiran s ponovnog obavljanja javne funkcije.

Trump je favorit za nominaciju republikanaca, te se očekuje da će on izazvati demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima u SAD 5. novembra. Njegov jedini preostali rival za nominaciju njegove stranke je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

“VELIKA POBJEDA ZA AMERIKU!!!“, napisao je Trump na svojoj platformi društvenih mreža odmah nakon presude.

Amandman na osnovu kojeg je sud u Koloradu ranije diskvalifikovao Trumpa zabranjuje obavljanje dužnosti svakom “službeniku Sjedinjenih Država” koji je položio zakletvu “da će podržati Ustav Sjedinjenih Država”, a zatim se “upustio u pobunu protiv istog, ili pružio pomoć ili utjehu neprijateljima (Ustava)”.

“Zaključujemo da države mogu diskvalifikovati osobe koje obavljaju ili pokušavaju da budu na državnim funkcijama. Ali države nemaju ovlasti prema Ustavu da sprovode Odeljak 3 u odnosu na savezne funkcije, posebno na Predsjedništvo“, navodi se u nepotpisanom mišljenju suda.

Sudije su utvrdile da samo Kongres može sprovesti tu odredbu protiv saveznih zvaničnika i kandidata.

Trumpu je također zabranjeno da učestvuje u izborima u Maineu i Illinoisu na osnovu 14. amandmana, ali su te odluke stavljene na čekanje do presude Vrhovnog suda u slučaju u Koloradu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh