Svijet

Izrael napao Liban, ubio tri borca Hezbolaha

Izraelska vojska je rekla da provjerava izvještaje o tom incidentu

Tri pripadnika proiranskog šijitskog Hezbolaha poginula su danas u izraelskom napadu dronom na položaje u južnom Libanonu, u prekograničnim sukobima koje je započela ta islamistička skupina kao potporu Palestincima u ratu u Pojasu Gaze. Trojica militanata su poginula u automobilu na cesti nedaleko od grada Naqoure, rekli su izvori za Reuters. Jedan je bio stručnjak za oružje, dodaju izvori.

Izraelska vojska je rekla da provjerava izvještaje o tom incidentu. Hezbolah je ranije danas objavio da je izveo napad eksplozivnim dronom na stožer izraelske vojske u mjestu Liman te da se radi o direktnom pogotku. Poput islamističkog Hamasa i Hezbolah je saveznik Irana, koji Izrael napada iz susjednog Libanona.

Stanovnici bježe iz mjesta i sela na granici
Od početka rata u Pojasu Gaze, koji je uslijedio upadom Hamasa 7. listopada u južni Izrael i pokoljem 1200 ljudi, mahom civila, te otmicom njih 250, zaredali su sukobi izraelske vojske i Hezbolaha koji je objavio da je njihova oružana kampanja na granici pokrenuta kao potpora Palestincima u Gazi.

Do sada je u sukobu izraelske vojske i Hezbolaha na libanonskoj strani pginulo više od 200 islamista i oko 50 civila, dok je u napadima iz Libana na Izrael poginulo desetak izraelskih vojnika i pet civila. Na desetke tisuća Izraelaca je moralo napustiti svoja mjesta i sela uz granicu s Libanonom, a interno je zbog ratnih djelovanja raseljeno isto toliko Libanaca.

Hezbolah: Zaustavit ćemo napade ako se prekine izraelska ofenziva na Gazu
Hezbolah je ove sedmice dao do znanja da je voljan zaustaviti napade ako se prekine izraelska ofenziva na Gazu, ali da će nastaviti s napadima ako ne prestane rat u Gazi. Hezbolah je u jučer potvrdio smrt četvero svojih pripadnika,piše Avaz

Izraelski ministar odbrane Jov Galant (Yoav Gallant) je prošlu nedjelju rekao da Izrael planira pojačati napade na Hezbolah u slučaju prekida vatre u Gazi, ali da je otvoren i za diplomatski dogovor o povlačenju militanata Hezbolaha sa svoje granice.

Vršitelj dužnosti libanonskog premijera Najib Mikati je u četvrtak rekao da bi prekid vatre u Gazi indirektno potaknuo razgovore o okončanju neprijateljstava na izraelsko-libanonskoj granici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh