Svijet

Tramp korak bliže nominaciji, uvjerljivo savladao Niki Hejli u njenoj rodnoj državi

I Tramp i Bajden već su počeli gledati u novembar, a predsjednik je opisao Trampa kao smrtnu prijetnju republici

Donald Trump - AP

Donald Tramp (Trump) je u subotu lako pobijedio Niki Hejli (Nikki Haley) na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini, produživši svoj pobjednički niz dok maršira prema trećoj uzastopnoj predsjedničkoj nominaciji i revanšu s demokratskim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden).

Bivši predsjednik bio je uvelike favoriziran za pobjedu u južnjačkoj državi, pri čemu su ankete javnog mnijenja jedna za drugom pokazivale da drži značajno vodstvo usprkos nizu kaznenih prijava i činjenici da je Hejli rođena u Južnoj Karolini i u kojoj je osvojila dva guvernerska mandata.
Dosadašnja dominacija

– Nikada nisam vidio Republikansku stranku tako jedinstvenu kao što je sada – rekao je Tramp pristašama u Kolumbiji, glavnom gradu države, samo nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta u 19 sati. Nijednom nije spomenuo Hejli u otprilike 30 minuta opaski.

Uvjerljiv ishod pojačat će pozive Trampovih saveznika da bi Hejli, posljednja Trampova preostala protukandidatkinja, trebala odustati od utrke.

Tramp je do sada dominirao u svih pet predizbora – u Ajovi, Nju Hemširu, Nevadi, na Američkim Djevičanskim otocima i sada u Hejlinojrodnoj državi – ostavljajući je gotovo bez puta do republikanske nominacije.

Tramp je vodio s 59,7 posto prema 39,7 posto s približno polovicom očekivanih glasova, prema Edisonu.

Prkosna Hejli, koja je pod Trampom bila ambasadorica u UN-u, ponovno je u subotu rekla da će voditi kampanju barem do “super utorka” 5. marta, kada će republikanci u 15 država i jednom američkom teritoriju glasati.
Hejli zaoštrila napade na Trampa

– Moramo pobijediti Džoa Bajdena u novembru – rekla je pristašama u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, nakon što su izbori u subotu otišli u Trampovu korist.

– Ne vjerujem da Donald Tramp može pobijediti Džoa Bajdena.

Ustvrdila je da njen udio glasova, iako manji od 50 posto, pokazuje da je veliki broj republikanaca još uvijek zabrinut zbog Trampa.

Hejli je posljednjih dana posebno zaoštrila svoje napade na Trampa, dovodeći u pitanje njegovu mentalnu oštrinu i upozoravajući birače da će izgubiti na općim izborima u novembru.

Ali malo je dokaza da su republikanski birači zainteresirani za bilo kojeg nositelja osim Trampa.

Imigracija, koju je Tramp stavio u ključni fokus svoje predizborne kampanje, bila je pitanje broj 1 za glasače na republikanskim predizborima u subotu, prema Edisonovoj izlaznoj anketi. Oko 39 posto birača navelo je to pitanje u usporedbi s 33 posto koji su rekli da im je ekonomija najveća briga.

Međutim, ponovno su izlazne ankete ukazale na Trampovu vlastitu ranjivost. Gotovo jedna trećina birača je rekla da Tramp ne bi bio sposoban obnašati dužnost predsjednika ako bi bio osuđen za zločin.

Prvo kazneno suđenje Trampu trebalo bi započeti 25. marta u Njujorku. U tom slučaju optužen je za krivotvorenje poslovne dokumentacije kako bi prikrio isplate tajnog novca porno zvijezdi Stormi Denijels (Stormy Daniels).

Suočen je s još tri grupe optužbi, uključujući saveznu optužnicu za urotu da preokrene Bajdenovu pobjedu 2020. Tramp se u svim slučajevima izjasnio nevinim i tvrdio je, doduše bez ikakvih dokaza, da optužbe proizlaze iz demokratske zavjere da se njegova kampanja izbaci iz kolosijeka.
“Moja vrhunska i apsolutna osveta”

I Tramp i Bajden već su počeli gledati u novembar, a predsjednik je opisao Trampa kao smrtnu prijetnju republici.

Prije nego što je u subotu odletio u Južnu Karolinu, Tramp se obratio okupljenim konzervativnim aktivistima u blizini Vašingtona u 90-minutnom govoru koji je oslikao mračnu sliku propadajuće Amerike pod Bajdenom.

Rekao je da će, ako pobijedi Bajdena na općim izborima 5. snovembra, to predstavljati “sudnji dan” za SAD i njegovu “konačnu i apsolutnu osvetu”.

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem i bivši predsjednički kandidat Vivek Ramasvami (Ramaswamy) postali su favoriti za Trampov izbor za potpredsjednika, prema anketi među aktivistima na konzervativnoj konferenciji. Svaki je dobio po 15 posto podrške.

Hejli, čije su vanjskopolitičke vjerodajnice u središtu njene kampanje, posljednjih se dana usredotočila na Trampov stav prema Rusiji nakon smrti Alekseja Navaljnog, tamošnjeg glavnog opozicionog čelnika.

Kritizirala je Trampa jer je danima čekao prije nego što je komentirao smrt Navaljnog, a potom i zato što nije okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Također je osudila Trampove nedavne izjave da neće braniti NATO saveznike od ruskog napada ako smatra da nisu potrošili dovoljno na obranu.

Hejli se nadala da će “otvoreni” predizbori u Južnoj Karolini, koji dopuštaju registriranim glasačima da daju glas, dovesti do odaziva nezavisnih kandidata, pa čak i nekih demokrata koji su odlučni zaustaviti Trampa.

No podaci Edisonove izlazne ankete pokazali su da se samo 21 posto birača smatra umjerenim ili liberalnim, samo malo više od 19 posto koji su to rekli na predizborima stranke 2016. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh