Svijet

Ruski izvori: Putin predložio prekid vatre u Ukrajini, SAD odbile

Prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini SAD su odbacile nakon kontakata između posrednika, rekli su ruski izvori za Reuters.

In this photo released by Sputnik news agency on Friday, Feb. 9, 2024, Russian President Vladimir Putin gestures while speaking during an interview with former Fox News host Tucker Carlson at the Kremlin in Moscow, Russia, Tuesday, Feb. 6, 2024. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Američki izvori kažu da nije bilo službenog kontakta i da se Vašington neće uključiti u razgovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Putin je 2023. slao signale Vašingtonu preko posrednika, uključujući i arapske partnere na Bliskom istoku, da je spreman razmotriti prekid vatre u Ukrajini, rekli su ruski izvori.

Ruski predsjednik je, kako su naveli izvori, prijedlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama fronta i nije bio voljan prepustiti ništa od ukrajinske teritorije pod kontrolom Rusije, ali u Kremlju su to vidjeli kao najbolji put prema nekoj vrsti mira,piše N1

„Kontakti s Amerikancima nisu urodili plodom“, rekao je visoki anonimni ruski izvor, upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom 2024.

Drugi ruski izvor koji je upoznat sa kontaktima rekao je da su Amerikanci poručili Moskvi, preko posrednika, da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učestvovanja Ukrajine, zbog čega su se razgovori završili sa neuspjehom.

Treći izvor koji je upoznat s raspravama rekao je: „Sa Amerikancima se sve raspalo“. Izvor je rekao i da Amerikanci nisu htjeli da pritiskaju Ukrajinu.

Mediji nisu ranije izvještavali o rasponu tih pregovora i njihovom neuspjehu.

Natpisi o njima dolaze u vrijeme dok američki predsjednik Joe Biden mjesecima pokušava kroz Kongres da sprovede slanje dodatne pomoći Ukrajini, međutim nailazi na protivljenje saveznika vrlo vjerovatno republikanskog protivkandidata na izborima u novembru Donalda Trumpa. Danas je Senat odobrio 61 milijardu dolara pomoći, međutim taj zakon još mora proći kroz donji dom Kongresa, u kojoj većinu drže republikanci, prenosi Reuters.

Anonimni američki zvaničnik Reutersu je rekao da SAD ne vode nikakve tajne pregovore sa Rusijom i da je Vašington konzistentan u tome da ne radi iza leđa Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako nikad neće prihvatiti rusku kontrolu nad bilo kojim dijelom ukrajinske teritorije i zabranio je kontakte sa Rusijom.

Kremlj, Bijela kuća, američki State Department i Centralna obavještajna agencija (CIA) odbili su da komentarišu ove navode, piše Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh