Svijet

Potres magnitude 5.7 pogodio najveći aktivni vulkan na svijetu

Potres magnitude 5.7 pogodio je jučer najveći aktivni vulkan na svijetu – Mauna Lou na Velikom otoku na Havajima – pri čemu su popadali artikli s polica u obližnjem gradu, ali nije bilo izvješća o ozbiljnijoj šteti, piše NBC News.

Epicentar potresa se nalazio na centru južnog obronka Mauna Loe na dubini od 37 kilometara, te dva kilometra udaljen od Pahale.

“Dosta se treslo. Zatresla su se sva stakla u selu”, rekao je Derek Nelson, voditelj restorana Kona Canoe Club u zajednici Kona, na zapadnoj strani otoka.

Vulkan Mauna Loa je zadnji put je eruptirao krajem 2022. Radi se o jednom od pet vulkana koji čine Veliki otok. Do potresa na Havajima može doći iz više razloga, no Havajski vulkanski opservatorij navodi kako je ovaj najvjerojatnije uzrokovala težina samih Havajskih otoka koja opterećuje i “savija” Zemljinu koru i gornji plašt.

Ovakva vrsta potresa se obično događa nekoliko desetaka kilometara ispod Zemljine površine, dok je epicentar onih koje uzrokuje kretanje magme bliže površini,pišu Vijesti

Velika većina potresa na Havajima događa se na Velikom otoku i oko njega. Otprilike jednom u svakih godinu i pol dana Havaje pogodi potres magnitude 5 ili više.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh