Svijet

Biden nazvao Netanyahua “zlikovcem”? Bijela kuća negirala navode

Američki predsjednik Joe Biden navodno je izraelskog premijera nazvao je ‘je*enim zlikovcem‘ (‘bad fucking guy‘) usred napetosti između dvojice vođa zbog sukoba Hamasa i Izraela, piše Times of Israel.

Portal Politico naveo je riječi jednog dužnosnika Bijele kuće koji se osvrnuo na Bidenovu podršku Izraelu u sukobu s Hamasom koja je izazvala negodovanje kod mnogih glasača demokratske stranke. Štoviše, neke skupove Bidenove administracije omeli su prosvjednici koji traže hitan prekid vatre u Gazi.

Biden sve više sumnja u ispravnost odgovora izraelskog predsjednika Benjamina Netanyahua na Hamasov napad 7. listopada prošle godine te ga je privatno nazvao ‘je*enim zlikovcem‘, rekao je neimenovani izvor iz Bijele kuće.

Bidenov glasnogovornik Andrew Bates opovrgnuo je da je predsjednik to rekao te naglasio kako dvojica vođa dugi niz godina njeguju odnos pun poštovanja, kako u javnosti tako i privatno.

Nakon Hamasovog napada, Bidenova administracija je Izraelu poslala stotine milijuna dolara vrijedno oružje, i to zaobilazeći reviziju Kongresa.

Istovremeno, Bijela kuća kontinuirano nagovara Jeruzalem da dopusti dostavu humanitarne pomoći Gazi i navodno procjenjuje korištenje zaliha oružja kao načina za pritisak na Izrael da smanji intenzitet svojih operacija u Pojasu Gaze.

Dužnosnici Bijele kuće i Netanyahu također su se sukobili posljednjih tjedana oko mogućnosti osnivanja palestinske države kao dijela regionalnog sporazuma koji bi uključivao normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

Prema izvješću, neki demokrati, posebice potpredsjednica Kamala Harris, počeli su shvaćati da bi ih potpora Izraelu u ratu mogla koštati ključne podrške među mladim biračima na izborima 2024., od kojih bi neki mogli glasati za treću stranku i na kraju dati prednost republikanskom favoritu Donaldu Trumpu.

Ispitivanje koje je YouGov proveo među Bidenovim glasačima, pokazalo je da njih čak 50 posto ono što se događa u Gazi smatra genocidom.

Harris je svoju zabrinutost privatno podijelila s demokratima izvan Bijele kuće i zalaže se za slanje više pomoći civilima u Gazi, kazali su upućeni u događanja u Bijeloj kući.

Tijekom Nacionalnog molitvenog doručka, Biden se u svom govoru više puta osvrnuo na ‘zatočene taoce i one koji trpe granatiranje ili su protjerani iz svojih domova‘ te osudio mržnju usmjerenu protiv Arapa koji žive u SAD-u.

U isto vrijeme, potpisao je izvršnu odluku o sankcioniranju naseljenika koji vrše nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Zastupnici u Kongresu također su sve više i više frustrirani potezima Netanyahua i ratom koji vodi.

Jedan demokratski član Kongresa prisjetio se razgovora koji se prošli mjesec odvijao među demokratima.

‘Svi su se složili da rat između Hamasa i Izraela mora prestati i da se Biden mora usprotiviti Bibiju (Netanyahuu, op. a.). Ovo je politička katastrofa‘, kazao je kongresnik, prenosi Jutarnji.

“Glasačka baza je bijesna – a ne radi se samo o ljevičarima. Nikad nisam vidio tu razinu nezadovoljstva kao u slučaju Gaze. Bibi je među demokratskim glasačima toksičan i Biden se mora distancirati od njega – i to jučer!”, dodao je kongresnik.

Senator John Fetterman, demokrat iz Pennsylvanije, upozorio je mlade glasače da bi podržavanje kandidata treće stranke moglo Trumpu donijeti izbornu pobjedu. Republikanski suparnik vjerojatno bi u odnosu s Netanyahuom bio manje praktičan od Bidena, što bi ovome omogućilo veću slobodu u nastavku rata, rekao je:

‘Ako ne upotrijebite svoj glas, osnažujete Bibija i definitivno ćete osnažiti Trumpa. Istu sam stvar rekao glasačima 2016. godine: ‘Znam da ne volite Hilary Clinton, ali glasanjem za treću opciju ćete, zapravo, poduprijeti Trumpa.‘

‘Ljudi ne razumiju koliko malo glasova bi kandidati treće strane trebali oduzeti‘, rekla je Lis Smith, demokratska politička savjetnica. ‘Pa to su cijeli izbori!‘ prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh