Svijet

SAD započeo val osvetničkih napada u Iraku i Siriji: Pogodili smo više od 85 ciljeva

SAD je započeo val osvetničkih vazdušnih napada na militante u Iraku i Siriji, izjavili su zvaničnici za Associated Press i Reuters.

Početne udare izvele su letjelice s ljudskom i bespilotnom posadom koje su pogodile zapovjedništvo, skladišta streljiva i druge objekte, obavijestio je AP.

Američka vojska objavila je da je izvela zračne napade u Iraku i Siriji protiv iranskih snaga Quds Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) i pridruženih milicijskih grupa.Američke vojne snage pogodile više od 85 ciljeva, uključujući zapovjedne i obavještajne centre, rakete i projektile, skladišta dronova, te objekte korištene u logističke i opskrbne svrhe, navodi se u objavi.Napade su izvršili brojni avioni, uključujući i bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz SAD-a, objavio je The Guardian.Do sada je gađano najmanje 85 ciljeva širom Iraka i Sirije.Radi se o američkom odgovoru na napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, dok ih je 40 povrijeđeno.

SAD je za napad okrivio Islamski otpor u Iraku, koaliciju milicija koje podupire Iran.

Grupe koje podupire Iran u cijeloj regiji su od izbijanja rata između Izraela i Hamasa napale američke objekte najmanje 166 puta.

Bidenov glavni diplomat, državni sekretar Antony Blinken, rekao je u ponedjeljak da bi američki odgovor “mogao biti na više nivoa, dolaziti u fazama i biti održiv toom vremena”.

Američki zvaničnici odmjeravaju kako kazniti milicije koje podupire Iran, a pritom ne izazvati širi rat.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je prije dva danas uvođenje novih sankcija usmjerenih na finansijske mreže iranske Revolucionarne garde i libanske grupe Hezbolah, koju podržava Iran.

Komandant Korpusa iranske revolucionarne garde Hossein Salami rekao je u srijedu da će Teheran odgovoriti na sve prijetnje SAD-a.

“Čujemo prijetnje koje dolaze od Amerikanaca i poručujemo im da su nas već iskušavali i da nijedna prijetnja neće ostati neodgovorena”, rekao je Salami, prenijela je agencija Tasnim.

Državni mediji prenijeli su iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana, koji je na sjednici vlade rekao: “SAD mora prestati s prijetnjama i fokusirati se na političko rješenje.”

“Washington mora prihvatiti otpor kao činjenicu”, dodao je referirajući se na iranski naziv za savez oružanih grupa širom Bliskog istoka,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh