Svijet

Najviši sud UN-a u petak odlučuje o tužbi Ukrajine protiv Rusije za kršenje međunarodnog prava

Na ročištima u septembru, advokati Rusije pozvali su sudije da odbace slučaj

sud UN - UN

Najviši sud Ujedinjenih nacija (UN) odlučit će u petak da li će razmatrati slučaj u kome je Ukrajina optužila Rusiju za kršenje međunarodnog prava, jer Moskva tvrdi da je njena invazija pokrenuta kako bi se zaustavio navodni genocid.

Ukrajina je pokrenula slučaj pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), poznatom i kao Svjetski sud, nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio slanje desetaka hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara 2022. godine.
Sud nije odlučio o suštini slučaja

Na ročištima u septembru, advokati Rusije pozvali su sudije da odbace slučaj, rekavši da su pravni argumenti Kijeva pogrešni. ICJ je u ponedjeljak saopćio da će odluka o prigovorima Rusije na nadležnost suda biti donesena u petak.

Kijev tvrdi da Rusija krši Konvenciju o genocidu iz 1948., navodeći da je invazija bila opravdana da se zaustavi navodni genocid nad ruskom manjinom u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina navodi da nije postojao rizik od genocida u istočnoj Ukrajini, gdje se bori protiv snaga koje podržava Rusija od 2014. godine.

Moskva je saopćila da Ukrajina koristi taj sudski postupak kao zaobilazni način da dobije presudu o ukupnoj legalnosti ruske vojne akcije. prenosi Avaz

Isti sud je u petak naredio Izraelu da poduzme mjere kako bi spriječio akte genocida dok ratuje protiv Hamasovih boraca u Gazi, i da učini više da pomogne civilima. Sud nije pozvao na hitan prekid vatre, kako je zatražila Južna Afrika.

Sud nije odlučio o suštini slučaja – da li se u Gazi desio genocid. Priznao je, međutim, pravo Palestinaca u Gazi da budu zaštićeni od genocida.
Negira umiješanost

Ako ICJ odluči da se postupak po tužbi Ukrajine i Rusije može pokrenuti, moglo bi proći mnogo mjeseci prije nego što se zakažu rasprave o meritumu.

U srijedu će ICJ presuditi u još jednom predmetu koji je Ukrajina pokrenula protiv Rusije, u u kome je optužila Moskvu za kršenje antiterorističkih i antidiskriminacijskih sporazuma UN-a u vezi s obaranjem aviona aviokompanije Malasiya Airlines na letu MH17 u julu 2014. godine.

Rusija negira umiješanost u incident, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh