Svijet

Šef britanske vojske pozvao na obuku građana za rat s Rusijom

Britanska vojska raspravlja o tome kako izgraditi snage do pola miliona ljudi, uključujući civile, za odbranu Velike Britanije u slučaju potpunog rata sa zemljom kao što je Rusija.

Šef britanske vojske poredi situaciju u Ukrajini sa krizama 1914. i 1937. godine i insistira da će samo ‘građanska vojska’ moći da pobijedi nadolazeći napad na način života Zapada.

Otvorenost vojnog zvaničnika po pitanju potrebe za mobilizacijom civila pokazuje koliko je vojska zabrinuta zbog mogućnosti rata sa Rusijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Britanija bi trebalo da obuči “građansku vojsku” koja bi u budućnosti mogla biti spremna da vodi rat na kopnu, rekao je u srijedu, 24. januara, šef britanske vojske, general Patrick Sanders, upozorivši da samo povećanje rezervnih snaga “neće biti dovoljno”.

U govoru na konferenciji o oklopnim vozilima, Sanders nije iznosio argumente za regrutaciju već je postavio temelje za dobrovoljni poziv ako izbije rat, ukazuje BBC dodajući da je također pozvao da se učini više na opremanju i modernizaciji oružanih snaga Velike Britanije.

General je istakao prijetnju iz Rusije i ukazao na korake koje poduzimaju druge evropske zemlje, poput Švedske i Finske, kako bi svoje stanovništvo postavile na “ratne noge”. Govorio je o potrebi da se britanska “predratna generacija” pripremi za mogućnost rata i rekao da je to “poduhvat cijele nacije”.

U srijedu je, kako ističe BBC, načelnik Generalštaba (CGS) rekao da se ruski rat u Ukrajini odnosi na mnogo više od zauzimanja teritorije, rekavši da je riječ o porazu “našeg sistema i načina života”.

U svom govoru rekao je da je Britaniji potrebna vojska dizajnirana da se brzo širi. On je rekao da se u posljednjih 30 godina vojska prepolovila, sa smanjenjem od 28 posto u posljednjih 12 godina, ali je dodao da su, uprkos izazovima u regrutaciji, molbe za prijem u vojsku na najvišem nivou u posljednjih šest godina.

Sanders nije bio jedini koji je krititikovao smanjenja broja trupa i vojnih troškova, ističe BBC, dodajući da je bivši general CGS-a Lord Dannatt rekao je da Velika Britanija rizikuje da se ponovi 1930-ih osim ako ne uloži više u svoje oružane snage.

Britanska vlada saopćila je 24. januara da ne planira uvođenje regrutacije, nakon što je šef britanske vojske rekao da će biti potrebna “građanska vojska” za vođenje budućeg rata sa zemljom poput Rusije, prenosi Associated Press.

Načelnik Generalštaba general Patrick Sanders, koji se dugo zalagao za veću vojnu potrošnju i trebao bi napustiti posao polovinom ove godine, rekao je da se “u naredne tri godine mora vjerodostojno govoriti o britanskoj vojsci od 120.000”. Rekao je i da Ukrajina “brutalno ilustruje da regularne vojske započinju ratove, vojske građana ih osvajaju”.

Portparol premijera Rishija Sunaka, Max Blain, rekao je da vlada “nema namjeru” uvesti regrutaciju te da “uključivanje u hipotetičke ratove nije od pomoći”.

Ministar odbrane Grant Shapps također je upotrijebio oštar ton o prijetnji Ujedinjenom Kraljevstvu, ističe AP, dodajući da je prošle sedmice spomenuo da Britanija “prelazi iz poslijeratnog u predratni svijet”.

Uprkos tome, ukazuje Associated Press, britanska vlada nema planove da poveća veličinu vojske sa trenutnog nivoa od oko 74.000 profesionalnih vojnika, što je pad sa 102.000 u 2006. godini. Vlada tvrdi da će povećati vojnu potrošnju sa nešto više od dva posto BDP-a na 2,5 posto, što je još uvijek mnogo manje nego na vrhuncu Hladnog rata.

Britanska vojska je regrutovala vojnike tokom Prvog svjetskog rata, i ponovo tokom i nakon Drugog svjetskog rata, ali je tokom većeg dijela svoje 364 godine duge istorije bila isključivo dobrovoljačka snaga.

Šef britanske vojske upozorio da, iako je tradicionalna mobilizacija važna, obični britanski građani moraju biti spremni za nivo građanske mobilizacije kakav u zapadnoj Evropi nije viđen od 1945. godine te da se potencijalni razmjeri sukoba u godinama koje dolaze ne smiju potcijeniti.

Sandersove riječi slijede nakon mjeseci zlokobnih upozorenja drugih ključnih članica NATO-a, posebno u kontinentalnoj Evropi, ističe Euronews.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius nedavno je uputio radikalne pozive da se pripreme za rat koji bi dramatično preusmjerio njemačku vojsku nakon skoro osam decenija provedenih u multilateralističkom odbrambenom modu.

Dokumenti koji su nedavno procurili a koje je objavio njemački list Bild otkrili su da Berlin pravi planove za vanredne situacije za masovni napad Rusije na zapadnu Evropu, posebno na baltičke države.

Plan, opisan kao “scenarij vježbe”, predviđa da će Rusija pokrenuti hibridnu ratnu kampanju protiv Estonije, Latvije i Litvanije u julu ove godine, koristeći lažne tvrdnje o diskriminaciji onih koji govore ruski jezik kao izgovor za gomilanje trupa na svojim zapadnim granicama sa zemljama EU i u Bjelorusiji.

Prema predviđanjima ovog scenarija, NATO alijansa će sama rasporediti 300.000 vojnika u Istočnu Evropu, ali tek početkom 2025.

Ukrajinski rat je trenutno u pat poziciji, naglašava Euronews dodajući da je dok je linija fronta relativno statična, u prvi plan su izbili dalekometni raketni udari i dronovi, uz sve veći broj udara na ruskoj teritoriji.

Istovremeno, Kijev i njegovi saveznici zabrinuti su da je snabdijevanje ukrajinske vojske stranim oružjem i municijom u zastoju, dok republikanci u američkom Kongresu guše sredstva koja su Pentagonu potrebna da ispuni svoje ciljeve.

Kako bi ‘građanska vojska’ funkcionisala u Britaniji?

Otvorenost načelnika britanskog Generalštaba po pitanju potrebe za mobilizacijom civila pokazuje koliko je vojska zabrinuta zbog mogućnosti rata sa Rusijom, ocjenjuje Times.

Iako ne postoji detaljno planiranje o tome kako bi izgledala “građanska vojska”, ukrajinski program obuke mogao bi pružiti model, ističe britanski list, dodajući da je obuka ukrajinskih dobrovoljaca naučila britansku vojsku vrijedne lekcije u izgradnji snaga bez regrutacije.

Operacija britanske vojske za obuku ukrajinskih civila i vojnika kako da se bore protiv Rusije mogla bi djelovati kao “proba misije” za budući rat u Velikoj Britaniji, rekao je izvor blizak operaciji Interflex.

U okviru operacije, dodaje Times, britanske trupe su obučile više od 30.000 Ukrajinaca, od kojih su mnogi civili koji nikada nisu pucali iz oružja, u najvećem programu vojne obuke te vrste na britanskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Stručnjaci u Ministarstvu odbrane gledali su kako se odvija ogroman program obuke i, primjećujući koliko je uspješan, vjeruju da postoje “korisne lekcije” za buduću “građansku vojsku” u Velikoj Britaniji, napisao je list.

Britanski vojnici koji izvode obuku trenutno služe vojsku, ali general Sanders je sugerisao da bi se snage “strateške rezerve”, sastavljene od bivših vojnika koji su dali otkaz ili penzionisali, mogli koristiti za obuku civila dok redovni vojnici idu na liniju fronta. U teoriji, “strateška rezerva” bi se mogla držati u niskoj pripravnosti i, ako je potrebno, pružiti vitalnu ulogu u vremenima krize ili vanrednog stanja u državi.

Iako se može nagađati koliko bi civila bilo potrebno za vođenje takvog rata, ministar odbrane James Heappey naveo je cifru od ukupno 500.000 vojnika i civila kao primjer.

Ipak, nijedna postojeća politika ne opisuje kako bi Velika Britanija mobilizirala dovoljno velike snage da se bore protiv Rusije dok, kako navodi Times u drugom tekstu, stručnjaci u Ministarstvu odbrane smatraju da o tome treba razgovarati.

Rat Ukrajine protiv Rusije uvjerio je ministre i šefove službi da bi trebali stvoriti drugi talas snaga koje bi se mogle boriti protiv neprijatelja ako obučena vojska bude poražena na bojnom polju,pišu Vijesti

Sanders je, govoreći na Međunarodnoj konferenciji oklopnih vozila u Twickenhamu, u Londonu, rekao da njegovi prethodnici nisu uspjeli predvidjeti implikacije julske krize 1914. godine, u periodu između atentata u Sarajevu na nadvojvodu Franca Ferdinanda i izbijanja Prvog svjetskog rata, te su se “sapleli u najstrašniji rat”.

“Ne možemo sebi dozvoliti da napravimo istu grešku danas”, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh