Svijet

UK će još najmanje dvije godine zadržati na hiljade EU zakona

Ujedinjeno Kraljevstvo još će najmanje dvije godine zadržati hiljade zakona Evropske unije, saopćila je britanska vlada, postavljajući nove rokove za više puta odgađan proces uklanjanja zakona EU-a nakon brexita, prenosi Reuters.

Odnosi EU i Velike Britanije - N1info.com

Velika Britanija izvorno je namjeravala do kraja 2023. ukloniti sve zadržane zakone EU-a (REUL), kao vodeću politiku tvrdokornih zagovornika brexita, ali na čiju je opasnost zbog pravne nesigurnosti i birokratskog haosa upozoravao privatni sektor, prenosi HINA.

Prošlog maja vlada je odustala od tog plana, umjesto toga predloživši opoziv samo 600-tinjak zakona EU-a do kraja 2023.

U ponovnom saopćenju vlade u ponedjeljak rečeno je da će u 2024. “opozvati ili izmijeniti oko 500 instrumenata” i da se nada preispitati ili ukinuti više od polovine tih zakona do juna 2026.

“Vlada je na putu da do juna 2026. reformiše ili opozove više od polovine cjelokupnog REUL-a prikupljenog u više od 40 godina koliko je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo članica EU-a”, navodi se u izvještaju ministarstva privrede.

Državno praćenje zadržanih zakona EU-a (REUL) pokazuje da je trenutno 33% od 6757 zadržanih zakona izmijenjeno, zamijenjeno ili ukinuto.

Sekretarica za poslovanje i trgovinu Kemi Badenoch izjavila je da vlada “smanjuje broj novih propisa i osigurava da je širi regulatorni okvir efikasan i da odgovara svrsi.”

“Iako je mnogo postignuto, još preostaje mnogo toga učiniti”, rekla je u uvodu izvještaja, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh