Svijet

Zemljotres magnitude 7.1 na granici Kine i Kirgistana

Zemljotres magnitude 7.1 po Richteru pogodio je danas pogranično područje između Kine i Kirgistana, u kojem je zabilježeno nekoliko ozljeda i srušenih kuća, izvijestili su kineski mediji.

Zemljotres se dogodio u 2:09 ujutro po lokalnom vremenu, prema podacima Kineske uprave za zemljotres , a pogodio je okrug Wushi, u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, planinskom graničnom području.

Od 4 sata ujutro zabilježeno je 14 naknadnih potresa u blizini epicentra magnitude od 3.0 do 5.3, prenose kineski mediji.

Zbog zemljotres je obustavljen željeznički promet u regiji Xinjiang, a oštećeno je 27 vlakova.

Kinesko ministarstvo za upravljanje hitnim situacijama saopćilo je da nekoliko odjela koordinira akcije pružanja pomoći te su stanovnicima osigurani šatori, kaputi, popluni, madraci, sklopivi krevet i peći za grijanje.

U posljednja 24 sata Xinjiang je pogodilo nekoliko potresa.

Zemljotres se osjetio i u Kazahstanu i Uzbekistanu. Stanovnici najvećeg kazahstanskog grada Almatija izašli su iz svojih domova, neki od njih odjeveni u pidžame, i okupili se vani unatoč hladnom vremenu. Trenutno nema izvještaja o šteti, piše HINA.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh