Svijet

Ukrajinci izveli iznenadni napad duboko u teritoriju Rusije: Gori terminal najvećeg proizvođača plin

U nedjelju je izbio požar na terminalu Novatek, najvećeg ruskog proizvođača tečnog prirodnog plina, smještenom na Baltičkom moru. Regionalni dužnosnik potvrdio je da su bespilotne letjelice viđene u području tokom izbijanja požara.

Ukraina, napad - Novi

Prema nepotvrđenim informacijama, ukrajinski dronovi su preletjeli čak 1.100 kilometara kako bi pogodili metu. Požar se dogodio na lučkom terminalu u ruskom dijelu Finskog zaljeva, oko 170 km zapadno od Sankt Peterburga i 35 km od estonske granice.

Regionalni guverner Lenjingrada, Aleksander Drozdenko, izjavio je da nije bilo žrtava u požaru te da je osoblje uspješno evakuirano. Međutim, uzrok požara još uvijek nije poznat.

Šot, ruska novinska kuća, izvijestila je putem Telegrama da su stanovnici čuli dron, a potom su uslijedile eksplozije. Prema izvještaju lista Fontanka iz Sankt Peterburga, najmanje su dvije bespilotne letjelice primećene kako lete prema Sankt Peterburgu prije izbijanja požara na terminalu.
Iako su se tri velika međunarodna tankera nalazila u blizini požara, nema izvještaja o šteti na njima. Ruska novinska kuća Baza objavila je snimak velikog plamena iznad industrijskog kompleksa putem Telegrama.

Regija je proglasila “visoko stanje pripravnosti”, a dužnosnici su održali hitan sastanak kako bi analizirali situaciju. Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvještaje, dok iz Ukrajine još uvijek nema direktnih komentara. Novatek nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Kompleks Ust-Luga, pušten u rad 2013. godine, ima ulogu prerađivati stabilni gasni kondenzat u različite naftne proizvode te ih otpremati na međunarodna tržišta. Ovo je najnoviji incident u nizu napada na opskrbnu infrastrukturu između Rusije i Ukrajine, čiji je cilj poremetiti linije opskrbe i logistiku u sklopu njihova višegodišnjeg sukoba. prenosi novi


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh