Svijet

Velika Britanija: Dvogodišnji dječak umro pored mrtvog oca

Bronson Battersby pronađen je sklupčan s ocem Kennethom, koji je umro od srčanog zastoja. A obojica su posljednji put viđeni prije 14 dana. Bronsonova mama Sarah (43) rekla je: “Moramo se moći osloniti na socijalne radnike kako bi naša djeca bila sigurna”.

Ilustracija - Blic.rs

Par je posljednji put viđen živ dan nakon Božića, prije nego što je Kenneth (60) umro od srčanog udara. To je značilo da je Bronson ostavljen u mraku bez hrane i vode – bez mogućnosti da dobije pomoć.

Socijalni radnici obišli su iznajmljenu nekretninu 2. siječnja i dva dana kasnije, ali nisu dobili odgovor. Kontaktirali su policiju, ali, šokantno, prošlo je još pet dana prije nego što su Bronsonova i Kennethova tijela pronađena – 9. siječnja.

Preliminarni testovi pokazali su da je Bronson umro od dehidracije i gladi.

Mama Sarah Piesse u suzama je rekla: “Da su socijalne službe odradile svoj posao, Bronson bi još bio živ. Ali nisu učinili ništa. Ne mogu vjerovati. Ne mogu im dopustiti da se izvuku s ovime”.

Okružno vijeće pokrenulo je brzu provjeru događaja oko Bronsonove smrti. Socijalna radnica nije suspendirana iako se pretpostavlja da je dobrovoljno uzela slobodno dane.

“Našli su ga sklupčanog uz Kennethove noge. Ostao je u mraku i sigurno je bio prestravljen i tako zbunjen. Vjerujem da je mislio da mu tata samo spava ili tako nešto. Sigurno ga je pokušavao probuditi. Sigurno je vrištao. Ne znam kako susjedi nisu čuli”, u suzama je ispričala obiteljska prijateljica, piše The Sun.

Policija je isključila sve sumnjive okolnosti i proslijedila slučaj mrtvozorniku. Prvobitnim obdukcijama navodno je isključeno trovanje ugljičnim monoksidom.

Rečeno je da je nezaposleni Kenneth patio od već postojećeg srčanog problema i da je posljednjih mjeseci dobio ozbiljnu žuticu zbog toga su socijalne službe kvalificirale Bronsona kao posebno osjetljiv slučaj, što je značilo da je primao tjedne posjete.

“Socijalne službe su iznevjerile tog dječaka. Možda bi sada još bio živ da su dobro obavili svoj posao. Kako socijalni radnik može olako shvatiti ovu situaciju. Znali su da Kenny nije dobro. Znali da postoji šansa da Bronson ostane sam. I onda ovako olako odu nakon što nito bne otvara vrata”, ogorčeni su roditelji. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh