Svijet

Novi američki udari na Hute u Jemenu

Američka vojska danas izvela novi napad na Hute u Jemenu, ciljajući protubrodske balističke projektile, potvrdila su za Reuters dva američka zvaničnika.

To je najnovija vojna akcija protiv Huta koje podržava Iran, a kao odgovor na njihovo raketiranje brodova u Crvenom moru.

Anonimni američki zvaničnici rekli su da su napadom gađali četiri postrojenja za protubrodske rakete.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru nastavili su se i nakon što je predsjednik Joe Biden prošle sedmice naredio početni val napada na Hute kako bi se smanjile njihove vojne sposobnosti.

Huti, koji kontroliraju većinu jemenske obale na Crvenom moru, tvrde da njihovi napadi na brodove imaju za cilj podržati Palestince u ratu u Gazi.

Huti su također najavili da će proširiti svoje ciljeve u Crvenom moru koji bi uključivali američke brodove te da će nastaviti s napadima nakon što su američke i britanske snage prošle sedmice izvele desetke napada na radarske i raketne sisteme Huta.

Jučer su snage Huta protubrodskim balističkim projektilom pogodile brod Gibraltar Eagle koji je u vlasništvu SAD-a,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh