Svijet

Njemačka u ekonomskim problemima: “Višestruke krize” bi mogle dovesti do dvogodišnje recesije

Njemačka je na putu da uđe u svoju prvu dvogodišnju recesiju od ranih 2000-ih nakon što se njena ekonomija smanjila 2023. godine zbog uticaja viših troškova energije i slabije industrijske potražnje, javlja Guardian.

Njemačka, protesti - Reuters

Njemački nacionalni zavod za statistiku saopštio je da su “višestruke krize” koje su pogodile ekonomiju doprinijele padu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,3% u 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, jer su više kamatne stope i povećani troškovi života uzeli danak.

“Uprkos nedavnom padu cijena, cijene su ostale visoke u svim fazama ekonomskog procesa i usporile ekonomski rast“, rekla je dr Ruth Brand, predsjednica ureda za statistiku, na konferenciji za novinare u Berlinu u ponedjeljak.

Istakla je da “Njemačka ekonomija nije nastavila sa oporavkom od oštrog ekonomskog pada doživljenog u pandemijskoj 2020. godini”.

Njemačka ekonomija bila je 0,7% veća u 2023. nego u 2019. godini, godinu prije početka pandemije. Međutim, analitičari kažu da je najveća evropska ekonomija, u najboljem slučaju, na putu prema još jednoj godini stagniranja rasta u 2024.

Carsten Brzeski, globalni šef makro istraživanja u holandskoj banci ING, rekao je: “Ne nazire se skori oporavak i izgleda da će privreda proći kroz prvu dvogodišnju recesiju od ranih 2000-ih”.

“Očekujemo nastavak sadašnjeg stanja stagnacije i plitke recesije. U stvari, veliki je rizik da će 2024. biti još jedna godina recesije”, rekao je on.

U posljednjem kvartalu prošle godine, njemačka ekonomija se smanjila za 0,3% u odnosu na prethodni kvartal.

Dominantna industrijska baza Njemačke, isključujući građevinarstvo, pala je za 2% tokom godine, jer su viši troškovi energije i sve manja potražnja u zemlji i inozemstvu opteretili fabričku proizvodnju.

Odražavajući uticaj viših računa za energiju i troškova zaduživanja na potrošače, potrošnja domaćinstava pala je za 0,8% u odnosu na prethodnu godinu, dok je državna potrošnja pala za 1,7%.

Među razvijenim ekonomijama, Njemačka će ove godine imati jedan od najslabijih rezultata, a prognoze EU objavljene u novembru predviđaju rast od 0,8%. Stručnjaci kažu da je ekonomija zemlje u “trajnom kriznom modusu” jer trenja u lancu nabavke, uporni inflatorni pritisci, slabija globalna potražnja za industrijskim proizvodima i više kamatne stope opterećuju nacionalnu proizvodnju.

Andrew Kenningham, glavni ekonomista za Evropu u konsultantskoj kući Capital Economics, rekao je: “Nedavni pad inflacije trebao bi donijeti određeno olakšanje za domaćinstva, ali će se vjerovatno smanjiti stambene i poslovne investicije, izgradnja ide ka velikom padu i vlada oštro pooštrava fiskalnu politiku. Predviđamo nulti rast BDP-a u 2024.”.

Odvojeni podaci u ponedjeljak pokazuju da je industrijska proizvodnja u široj eurozoni pala treći mjesec zaredom u novembru, uz pad od 0,3% po mjesecu jer je pad u Italiji i Njemačkoj nadoknađen rastom u Francuskoj i Španiji. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh