Svijet

Protest protiv desnice u Njemačkoj: Među demonstrantima i kancelar Šolc

Ministrica vanjskih poslova Analena Berbok je kazala da se zalažu za demokratiju i protiv starog i novog fašizma

Hiljade ljudi okupilo se u nedjelju u Njemačkoj na demonstracijama protiv krajnje desnice, među kojima su kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock), nakon izvještaja da su se ekstremisti nedavno sastali kako bi razgovarali o deportaciji miliona imigranata, uključujući njemačke državljane, ako preuzmu vlast.Protesti su bili u Potsdamu, nedaleko od Berlina.

Šolc i ministrica vanjskih poslova Analena Berbok predstavljaju područje Potsdama u njemačkom parlamentu, a Berbok je za njemačku novinsku agenciju dpa rekla da je tamo prisustvovala demonstracijama kao jedna od građana “koji se zalažu za demokratiju i protiv starog i novog fašizma”.

Prošle sedmice, medij Correctiv izvijestio je o navodnom sastanku krajnje desnice u novembru, kojem su prisustvovale ličnosti iz ekstremističkog pokreta i iz stranke krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD).

AfD je pokušao da se distancira od sastanka, rekavši da nema nikakve organizacione ili finansijske veze sa događajem,piše Avaz

Bijes je izazvao neke pozive Nemačkoj da razmotri mogućnost zabrane AfD-a, koji se od svog osnivanja 2013. godine stalno pomjerao udesno.

AfD je trenutno drugi u nacionalnim anketama, iza glavne opozicije desnog centra i ispred stranaka u nepopularnoj Šolcovoj koaliciji lijevog centra.

Njemačku čekaju izbori za Evropski parlament u junu, a zatim državni izbori u septembru u tri istočna regiona u kojima je AfD veoma jak. To uključuje Brandenburg, gdje se nalazi Potsdam.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh