Svijet

Hiljade ljudi ponovo će biti evakuisane iz islandskog grada, uz zabranu vraćanja na tri sedmice

Islandski ribarski grad Grindavik koji se nalazi na poluotoku Reykjanes ponovno će biti evakuiran zbog obnovljene vulkanske aktivnosti na tom području, rekle su lokalne vlasti u subotu.

Grindavik - Reuters

Svih 4000 stanovnika trebalo bi napustiti Grindavik do ponedjeljka navečer, nakon čega će biti zabranjeno vratiti se u grad naredne tri sedmice, priopćila je policija.

Područje u blizini aktivnog vulkana i dalje se smatra opasnim nakon potresa u studenome, uz povećan rizik od vulkanskih erupcija, prema procjeni rizika stručnjaka za civilnu obranu.

Nedugo prije Božića, došlo je do četvrte erupcije u tri godine blizu Grindavika, koji se nalazi jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. Grad je već bio evakuiran zbog niza potresa tijekom ranijih tjedana koji su prouzročili veliku štetu, uključujući i duboke pukotine na ulicama.

Prije nekoliko dana, islandski mediji izvijestili su da je radnik upao u jednu od tih pukotina. Potraga za njim je u međuvremenu obustavljena, a radnik nije pronađen. prenosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh