Svijet

Globalna elita stiže u Davos: Zatvoreni sastanak moćnih i bogatih, odgovornih za ratove

U Davos bi trebalo doći više od 60 šefova država ili vlada

Gaza, Ukrajina, trgovina kroz Crveno more, očekuje se da će geopolitika dominirati godišnjim sastankom svjetskih političkih i privrednih elita koji u ponedjeljak počinje u Davosu.

Dnevni red
– Sastanak Svjetskog privrednog foruma (WEF) u švicarskim Alpama održat će se u najsloženijem geopolitičkom i privrednom kontekstu u nekoliko desetljeća.

Rat u Gazi se nastavlja i strahuje se da će eskalirati. Okupit ćemo ključne ljude da vidimo kako možemo izbjeći daljnje pogoršanje situacije i razmatrati budućnost – priznao je ove sedmice Borge Brende, predsjedavajući organizacije.

Ratovi, klimatske promjene, diplomatske napetosti između SAD i Kine oko Tajvana i napadi na trgovačke brodove u Crvenom moru bit će na dnevnom redu.

– Geopolitika je kao da gledate izvođača u cirkusu kako žonglira tanjirima na motkama – rekla je AFP-u Karen Haris (Harris), partnerica i ekonomistica u konsultantskoj kompaniji „Bain & Company“.

U Davos bi trebalo doći više od 60 šefova država ili vlada, među njima i premijer Li Kuing (Qiang) koji će biti najviši kineski dužnosnik od predsjednika Si Đipinga (Xi Jinping) 2017. godine.

Bit će prisutan i novi argentinski šef države Havier Mileji (Javier Milei) kojega zbog njegovih antisistemskih stavova upoređuju s Donaldom Trampom (Trump). Doći će i stotine privrednika. Očekuje se da će u Davos doći američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan), izraelski predsjednik Isak Herzog (Isaac) pa čak i premijeri Libanona, Katara i Jordana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u prošlosti čelnicima obraćao samo putem video poruke, ove godine će doputovati u Davos. Učestvovat će u nedjelju, uoči WEF-a, na sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost nekoliko zemalja. Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) govorit će “ulozi Francuske u Evropi”, naveli su organizatori.

Bit će strogo nadzirano
Švicarsko skijalište bit će strogo nadzirano. Oko 5.000 švicarskih vojnika učestvuje u sigurnosnom sistemu kojim se provode stalni patrolni letovi borbenih aviona nad cijelom zemljom. Tema foruma je “ponovna izgradnja povjerenja”, a cilj je, osim globalnih sukoba, staviti naglasak na umjetnu inteligenciju koju organizatori opisuju kao “snagu za privredu i društvo”.

Među velikim imenima globalnog kapitalizma izdvojeni su šef Microsofta Satja Nadela (Satya Nadella) i Sem Altmen (Sam Altman), šef Open AI-ja, tvorca ChatGPT-ja.

Klima i kibernetička sigurnost su na dnevnom redu, kao i rizici povezani s dezinformacijama koje mogu “potkopati legitimitet novoizabranih vlada”, navodi se u Izvještaju o globalnim rizicima koje je objavio WEF uoči sastanka.

– Osim rizika od misinformacija i dezinformacija potaknutih umjetnom inteligencijom, ali i društvenom polarizacijom, ove godine tu su još i zabrinutosti zbog stalne krize troškova života – saopćio je WEF.

Poziv na proteste
Osim službenog programa, Davos nudi bezbrojne doručke, ručkove, večere i neformalne koktele između političara i privrednika, uz priliku za sanjkanje na 1.500 metara nadmorske visine.

WEF je i ove godine meta kritika. Mladi švicarski socijalisti, koji pozivaju naproteste sutra, ponovno su osudili “zatvoren sastanak moćnih i bogatih” koji “snose odgovornost za krize i ratove”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh