Svijet

Koliki je kvocijent inteligencije po državama u svijetu: Pogledajte na kojem je mjestu BiH

Poznata statistička stranica World Population Review objavila je mapu svijeta prema prosječnom kvocijentu inteligencije

Poznata statistička stranica World Population Review objavila je mapu svijeta prema prosječnom kvocijentu inteligencije.

Prvi Japan
Kako ističu na sajtu, rezultati testova inteligencije (IQ) obično odražavaju kvalitet obrazovanja i resursa dostupnih ljudima u njihovim lokalnim geografskim regijama.

Područja svijeta s nižim IQ rezultatima obično su siromašnija i manje razvijena, posebno u oblasti obrazovanja, u poređenju sa zemljama sa višim IQ rezultatima.

Prema njihovom istraživanju, na prvom mjestu je Japan, a njihov prosječni koeficijent inteligencije je 106,48. Za njim slijede Tajvan (106,47), Singapur (105,89), Hong Kong (105,37), Kina (104,1), Južna Koreja (102,35), Bjelorusija (101,6), Finska (101,2), Lihtenštajn (101,07), te Njemačka (100,74).

Sa druge strane, najniži IQ je izmjeren u Nigeriji i on iznosi 67,8. Nakon nje se nalaze Etiopija sa koeficijentom 68,4, Bangladeš sa 74,3, Kenija 75,2, te Indija sa 76,2…

Prosječni IQ Bosne i Hercegovine prema ovom istraživanju iznosi 88,54 te se naša država nalazi na 66. mjestu. Susjednoj Hrvatskoj je prosječni IQ 95,75, Srbiji 89,6, a Crnoj Gori 85,78.

Prosječni IQ u zemlji izračunava se počevši od prosječnog rezultata zemlje u standardnim IQ testovima, finim podešavanjem s nacionalnim procjenama iz matematike, čitanja i prirodnih nauka i uzimajući u obzir ukupni kvalitet podataka.

Broj varijabli
Izvori podataka koji se razmatraju u ovom članku razlikuju se po broju razmatranih varijabli, dubini analize i nedavnosti podataka.

Dok je IQ uobičajena mjera inteligencije, druge metrike uključuju akademske rezultate testova, indeks inteligencije i broj osvojenih Nobelovih nagrada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh