Svijet

Papa Franja: Surogat majčinstvo je žalosno

Papa Franja pozvao je na globalnu zabranu roditeljstva putem surogat majčinstva i nazvao tu praksu “žalosnom” i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta.

Papa Franjo - ap

„Smatram žalosnom praksu takozvanog surogat majčinstva, koje predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta, zasnovanu na iskorištavanju situacija materijalnih potreba majke“, rekao je poglavar Katoličke crkve.

On je dodao da, shodno tome, izražava „nadu u nastojanja međunarodne zajednice da univerzalno zabrani ovu praksu“.

Papa Franjo (87) uputio je ove komentare u četrdesetpetominutnom obraćanju diplomatama akreditovanim u Vatikanu, što se ponekad naziva njegovim govorom o „stanju svijeta“.

Malo je statističkih podataka o broju beba rođenih surogat majčinstvom. Zbog etičkih razloga, ova praksa je nezakonita u mnogim zemljama širom svijeta, kao i u nekim državama SAD-a.

Kritičari ove prakse upozoravaju na potencijal „pristrasnosti prema siromaštvu“ kada je riječ o ženama koje postaju surogat majke zbog finansijske potrebe.

Međutim, interesovanje za tu praksu nastavlja da raste dok sve više žena odlučuje da odloži trudnoću do kasnijeg životnog doba, kada plodnost nestane, i dok sve više istospolnih parova traže načine da osnuju porodice pošto ne mogu sami da zatrudne.

U Italiji, zemlji koja okružuje Vatikan, surogat majčinstvo je nezakonito, a desničarska koalicija premijerke Giorgije Meloni uputila je u parlament prijedlog zakona koji bi proširio postojeću zabranu na kažnjavanje parova koji odlaze u inostranstvo da obave ovu proceduru. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh