Svijet

Egipat planira da milijardama udvostruči glavni grad Kairo

Egipat planira da potroši milijarde dolara da bi udvostručio veličinu novog raskošnog glavnog grada koji se gradi u pustinji 45 kilometara istočno od Kaira…

Kairo - Mondo Travel

Egipat planira da potroši milijarde dolara da bi udvostručio veličinu novog raskošnog glavnog grada koji se gradi u pustinji 45 kilometara istočno od Kaira, gdje se naseljavaju prvi stanovnici, rekao je šef kompanije koja nadgleda projekat izgradnje.

Grad je najveći u nizu mega-projekata za koje egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi kaže da su potrebni za ekonomski razvoj i da bi bilo mjesta za rastuću populaciju od 105 miliona stanovnika.

Državni službenici prebačeni su u julu u ministarstva i kancelarije izgrađene u prvoj fazi gradnje novog grada.

“Svakodnevno dolazi gotovo 48.000 zaposlenih”, rekao je predsjednik Administrativne prijestonice za urbani razvoj Kaled Abas za Reuters.

Abas je istakao da prva faza izgradnje grada već uključuje kulu od 70 spratova, najvišu u Africi, opersku kuću sa pet sala, mega džamiju i najveću katedralu na Bliskom istoku.

“Oko 100.000 stambenih jedinica je završeno, a 1.200 porodica se uselilo”, rekao je Abas.

Prema njegovim riječima, glavne banke i druga preduzeća će preseliti svoja sjedišta do prvog kvartala 2024. godine, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh