Svijet

Američki zvaničnik za obrazovanje podnio ostavku zbog Bidenove politike u Gazi

Visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrazovanja podnio je ostavku u srijedu, navodeći kako je razlog način na koji predsjednik Joe Biden vodi sukob u Gazi, što je najnoviji znak neslaganja u administraciji jer broj smrtnih slučajeva i dalje raste u ratu.

Takođe u srijedu, 17 djelatnika Bidenove kampanje za reizbor objavilo je upozorenje u anonimnom pismu da bi Bajden mogao izgubiti glasače zbog tog pitanja.

Tariq Habash, specijalni pomoćnik u Uredu za planiranje, evaluaciju i razvoj politike Odjela za obrazovanje, u pismu ministru obrazovanja Miguelu Cardoni, rekao je: “Ne mogu šutjeti dok ova administracija zatvara oči pred zločinima počinjenim nad nevinim palestinskim životima, u onome što su vodeći stručnjaci za ljudska prava nazvali genocidnom kampanjom izraelske vlade.”

Habash, Palestinac-Amerikanac i stručnjak za studentski dug, imenovan je na početku Bidenovog predsjedništva kao dio izgradnje stručnosti Odjela za obrazovanje za studentske zajmove.

17 anonimnih djelatnika Bidenove kampanje za reizbor, u svom pismu, objavljenom na Medijumu, pozvali su Bidena da pozove na prekid vatre u Gazi.

„Biden vidi kako volonteri masovno odustaju, a ljudi koji su decenijama glasali za plavo osjećaju se nesigurnim da će to učiniti prvi put ikad, zbog ovog sukoba“, napisali su zaposleni u pismu .

Bidenova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller je ranije u srijedu rekao da SAD nisu primijetile djela u Gazi koja predstavljaju genocid. Njegove primjedbe bile su kao odgovor na postupak koji je pokrenula Južna Afrika pred Međunarodnim sudom pravde zbog izraelskih vojnih operacija u Gazi.

Izrael je također negirao tvrdnje o genocidu u Gazi.

Josh Paul, bivši službenik State Departmenta, dao je ostavku na Bidenovu administraciju u oktobru u znak protesta zbog, kako je rekao, “slijepe podrške” administracije Izraelu.

U novembru je više od 1.000 zvaničnika američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), dijela State Departmenta, potpisalo otvoreno pismo pozivajući Bidenovu administraciju da pozove na hitan prekid vatre.

Nakon što su najmanje tri depeša u kojima se kritizira politika administracije dostavljena internom “kanalu neslaganja” State Departmenta, državni sekretar Antony Blinken je u novembru u pismu priznao neslaganja.

U decembru je dio osoblja Bidenove administracije održao bdijenje u blizini Bijele kuće tražeći prekid vatre u Gazi.

U napadu palestinske islamističke grupe Hamas 7. oktobra na Izrael ubijeno je 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima. Oko 240 talaca je također vraćeno u Gazu. Ukupan zabilježeni broj palestinskih poginulih u izraelskoj ofanzivi odmazde dostigao je 22.313 do srijede , skoro 1% od 2,3 miliona stanovnika Gaze, saopćilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

Izraelsko bombardovanje sravnilo je veći dio gusto naseljene enklave, ostavljajući većinu stanovnika Gaze bez krova nad glavom, a nestašica hrane prijeti glađu.

Sjedinjene Države su javno osudile retoriku nekih izraelskih ministara i tjeraju Izrael da obuzda smrt civila u Gazi. Kritičari tvrde da Washington ne koristi svoju polugu kao glavni dobavljač oružja i pomoći da utječe na izraelsku politiku, prenosi Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh