Svijet

U Kijevu proglašen dan žalosti zbog smrtonosnog ulaska u 2024.

Prvi dan 2024. službeno je proglašen danom žalosti u glavnom gradu Ukrajine jer je broj mrtvih nastavio rasti nakon masovnih napada ruskih snaga u petak, a tokom protekle noći su pokrenuti novi napadi.

Kijev - vijesti.ba

Najmanje 27 ljudi je ubijeno, a 30 ranjeno u Kijevu u napadu od petka, javila je gradska vojna uprava u ponedjeljak nakon što je više tijela izvučeno iz ruševina dok su operacije potrage i spašavanja i dalje u toku.

Bio je to najveći zračni napad na Ukrajinu od početka sveobuhvatne invazije, izjavila je ukrajinska vojska za CNN, s neviđenim brojem dronova i projektila ispaljenih na ciljeve diljem zemlje.

Ukupno su najmanje 52 osobe ubijene širom Ukrajine u napadima od petka, koji su pogodili cijelu zemlju, a eksplozije su zabilježene u glavnom gradu Kijevu, kao i u porodilištu u centralnom gradu Dnjepru, istočnom gradu Kharkivu, jugoistočnoj luci Odese i zapadnom gradu Lavova, daleko od prvih linija.

Ukrajinci širom zemlje u nedjelju i u ponedjeljak dočekali su novu godinu uz zvukove zračne uzbune i nove ruske napade.

U ponedjeljak je zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga saopštilo da je Rusija izvela rekordnih 90 napada dronovima u novogodišnjoj noći. Tokom noći 90 bespilotnih letjelica Shahed lansirano je u valovima iz Kurska i Primorsko-Akhtarska u Rusiji i s Krima, a u većini regija Ukrajine duž rute kretanja bespilotnih letjelica proglašena je zračna uzbuna.

“Prije godinu dana, u novogodišnjoj noći, branitelji neba uništili su 45 ‘Shaheda’. Danas je uništeno 87 Shaheda”, rekao je zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mykola Oleshchuk u objavi na Telegramu.

U ruskom granatiranju u ponedjeljak nekoliko sati u novoj godini ubijeno je najmanje pet osoba, a ranjeno 22.

Južni grad Odesa našao se pod zračnim napadom bespilotne letjelice (UAV) lansirane iz Crnog mora koja je pogodila stambene zgrade u ponedjeljak rano ujutro, prema ukrajinskim zračnim snagama. Jedna osoba je poginula, a najmanje devet je ranjeno u napadu, rekao je Oleh Kiper, načelnik vojne uprave regije Odesa.

A oblast Donjeck pod ruskom okupacijom, koju je Rusija nezakonito pripojila, bila je meta s najmanje 15 višecjevnih raketnih sistema (MLRS) tokom noći, rekao je Vladimir Rogov, član ruske administracije u Zaporožju.

U granatiranju su poginule četiri osobe, a 13 ih je ranjeno, rekao je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck postavljen od strane Rusije.

U svom novogodišnjem govoru u nedjelju, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky pokušao je ohrabriti naciju.

“Ukrajina je postala jača. Ukrajinci su ojačali… početkom 2023. godine, u januaru i februaru, prebrodili smo, bez pretjerivanja, najtežu zimu u historiji… nismo nestali u mraku. Mrak nas nije progutao. Pobijedili smo tamu”, rekao je Zelenski.

Zelenski je priznao da je bilo izazova, ali je zamolio ukrajinski narod da ustraje.

“Rat je, nažalost, razdvojio porodice, odnio sinove i kćeri, a ujedno nas ujedinio u jednu veliku porodicu… držite se vjere u povratak Ukrajine. Znajući da sva očekivanja nisu uzaludna. I želim da osjetite našu zahvalnost za ovo. I zapamtite: bez svakoga od vas Ukrajina će biti nepotpuna”. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh