Svijet

Krvavi početak nove godine u Ukrajini, mnogi su poginuli u sinoćnjim napadima

Najmanje pet osoba je ubijeno dok su se Rusija i Ukrajina međusobno okrivljavale za krvavi početak nove godine u ponedjeljak na meti civilnih područja.

Ovakva je situacija uslijedila nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao da će udariti Rusiju gnjevom zbog pojačanih vojnih sposobnosti Ukrajine u svom novogodišnjem obraćanju, prenosi Deutsche Welle.

Prema ruskom službeniku u istočnom dijelu Ukrajine, granatiranje koje je odobrio Kijev ubilo je četiri osobe.

Denis Pušilin, šef regiona Donjeck, napisao je na Telegramu da je u “jakom granatiranju” ukrajinskih snaga ranjeno i 14 osoba.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici rekli su da je u ruskim vazdušnim napadima na Odesu na jugu poginula najmanje jedna osoba.

Oleh Kiper, guverner Odeske oblasti, rekao je na Telegramu da je nekoliko ljudi povrijeđeno u padu ruševina nakon što je napad ruskog drona izazvao požare u nekim stambenim zgradama. Kiper je dodao da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane angažovani na odbijanju dronova.

Ukrajinske zračne snage saopćile su da su ruski zračni napadi također bili usmjereni na regije Mikolajiv i Dnjepar, dok je guverner Lavova Maksym Kozytskyi rekao da su sistemi protivvazdušne odbrane angažovani na odbijanju napada ruskih dronova na grad na zapadu.

Kako je nasilje između Ukrajine i Rusije raslo, Zelenski je obećao da će izazvati “bijes” protiv ruskih snaga 2024. godine.

U svom televizijskom novogodišnjem obraćanju ukrajinski predsjednik je rekao: “Sljedeće godine neprijatelj će osjetiti gnjev domaće proizvodnje.”

Zelenski je najavio najmanje “milion” dodatnih dronova, kao i borbenih aviona F-16 koje su obećali njegovi zapadni partneri.

“Koliko god raketa neprijatelj ispalio, koliko god granatiranja i napada, podlih, nemilosrdnih, masivnih , neprijatelj izvršio u pokušaju da razbije Ukrajince, zastraši, sruši Ukrajinu, otjera je u podzemlje, mi ćemo se ipak dići”, rekao je Zelenski.

Za razliku od toga, ruski predsjednik Vladimir Putin nije pomenuo Ukrajinu imenom, niti moskovsku “specijalnu vojnu operaciju”, kako Rusija nastavlja da govori o svojoj invaziji na Ukrajinu u punom obimu, u njegovom obraćanju, ali je rekao da se Rusija “nikada neće povući”.

U posljednjoj eskalaciji sukoba, u petak, baraž projektila i dronova usmjerenih na ukrajinske gradove usmrtio je 39 ljudi.

Kijev je uzvratio dan kasnije tako što je projektilima i bespilotnim letelicama napao grad Belgorod na jugu Rusije , ubivši 24 osobe i ranivši više od 100 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh