Svijet

Otvara se humanitarni koridor između Kipra i Gaze: Izrael dao načelnu saglasnost

Izrael se načelno saglasio da dozvoli Kipru otvaranje pomorskog koridora između tog ostrva i Pojasa Gaze, palestinske teritorije pod izraelskom blokadom, u kojem su humanitarne potrebe ogromne, potvrdilo je danas izraelsko ministarstvo spoljnih poslova.

„Postoji načelno odobrenje za korišćenje tog (pomorskog) puta, ali još je ostalo da se reši nekoliko praktičnih problema“, rekao je za Frans pres portparol ministarstva.

Taj plan treba da doprinese znatnom povećanju dostave humanitarne pomoći za 2,4 miliona stanovnika u Pojasu Gaze, posle provere tovara u Kipru „pod izraelskim nadzorom“, podsetio je on.

Kipar je dao predlog o koridoru posle izbijanja rata između Izraela i Hamasa, palestinskog islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze.

Humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna, oko 1,9 miliona ljudi, odnosno 85 odsto stanovnika, moralo je da napusti svoje domove, prenose UN. Vlada teška nestašica najosnovnijih proizvoda na toj teritoriji koja je pod potpunom blokadom Izraela od 9. oktobra, dva dana posle početka sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa.

Za sada se dostavlja humanitarna pomoć u nedovoljnoj količini, kopnenim putem, preko prelaza Rafa između Pojasa Gaze i Egipta.
Kipar je udaljen jedva 400 kilometara od obala Gaze.

Kiparski zvanični izvori su, kako prenosi novinska agenicija CNA, potvrdili da je Nikozija završila sve procedure za uspostavljanje pomorskog koridora.

Međutim postavljeno je pitanje oko bezbednosti brodova i njihovih posada na prilazu obala Gaze, kao i o načinu istovara.

Predstavljajući svoj plan, Kipar je naveo da bi se pomoć sakupljala i zatim skladištila na Kipru, gde bi je pregledao mešoviti odbor koji uključuje izraelske predstavnike pre utovarivanja u brodove, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh