Svijet

Amerika isporučila posljednju vojnu pomoć Kijevu

Bijela kuća odobrila je još jedan paket američke vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 250 miliona dolara.

Biden i Zelenski - Reuters

Najnoviji paket uključuje protuzračnu odbranu, artiljeriju, municiju za lakše naoružanje i protutenkovsko oružje, tvrde američki dužnosnici, javlja CNN.

Međutim, to će ujedno biti i posljednje dostupno finansiranje iz SAD-a bez svježeg odobrenja od strane Kongresa, gdje su pregovori zastali.

Ukrajina je upozorila da su njeni ratni napori i javne finansije u opasnosti ako se zapadna pomoć ne nastavi.

Uz zastoj u protuofanzivi na istoku zemlje i malu promjenu borbenih linija, ukrajinski dužnosnici suočavaju se s opasnošću usporavanja pomoći saveznika u Washingtonu i Evropi.

Iako ratni napori Ukrajine imaju široku podršku u američkom Kongresu, dogovor o daljnjoj vojnoj pomoći zaustavljen je od strane republikanaca koji insistiraju da oštrije sigurnosne mjere na granici između SAD-a i Meksika moraju biti dio bilo kojeg dogovora o budućoj vojnoj pomoći, piše fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh