Svijet

‘Izrael upotrijebio jednu od svojih najvećih i najrazornijih bombi u južnoj Gazi’

Najmanje 20.000 Palestinaca ubijeno u 75 dana rata i razaranja Gaze.

Broj ubijenih raste iz dana u dan.Više od 70 posto stanovnika Gaze suočava se s ekstremnom glađu
Hamas odbio pregovore o oslobađanju taoca dok se ne okončaju napadi na Gazu
Izraelska vojska bagerima prekopala groblje u Gazi
Vizuelno istraživanje The New York Timesa pokazuje da je tokom prvih šest sedmica rata u Gazi Izrael koristio svoju ‘jednu od svojih najvećih i najrazornijih bombi’ u područjima na jugu Pojasa za koje je vojska označila da su sigurne za civile.

“Otkrića govore da su bombe od 2.000 funti (oko 907 kg) predstavljale sveopštu prijetnju civilima koji su tražili sigurnost na jugu Gaze”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da američke snage ‘gotovo nikada više ne bacaju bombe te veličine u gusto naseljena područja’, tvrde stručnjaci za municiju,piše Radiosarajevo

Na pitanje o korištenju bombi u južnoj Gazi, izraelska vojska je za Times rekla da je izraelski prioritet uništiti Hamas i da će se ‘pitanja ove vrste razmotriti u kasnijoj fazi’, izvijestile su novine, prenoseći izjave glasnogovornika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh