Svijet

Izrael planira potopiti sistem Hamasovih tunela u Gazi vodom iz Sredozemnog mora

Izrael priprema veliki sistem vodenih pumpi koje bi mogao da upotrijebi za plavljenje tunela Hamasa ispod Pojasa Gaze, u pokušaju da iz njih istjera borce te palestinske grupe, javio je Reuters pozivajući se na američke medije.

Sredinom novembra, izraelska vojska je završila postavljanje najmanje pet pumpi oko dva kilometra sjeverno od izbjegličkog kampa Al-Šati, koje bi mogle da izbace hiljade kubnih metara vode na sat, i tako poplave tunele Hamasa za nekoliko nedjelja, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na američke zvaničnike.

Nije poznato da li će Izrael razmotriti upotrebu pumpi, prije nego što svi taoci, koje drži Hamas od početka sukoba, budu oslobođeni, navodi se u izvještaju.

Hamas je ranije saopćio da drži zarobljenike na “sigurnim mjestima i tunelima”.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da ima smisla da Izrael onesposobi ove tunele i da ta zemlja istražuje niz načina kako bi to mogla da sprovede,pišu Vijesti

Wall Street Journal navodi da je zvaničnik izraelske vojske odbio da komentariše plan za plavljenje tunela, ali je rekao da “vojska radi na uništavanju Hamasovih terorističkih sposobnosti na više načina, koristeći pri tome različite vojne i tehničke alate”.

Prema američkom listu, Izrael je obavijestio SAD o ovoj opciji prošlog mjeseca, ali u Washingtonu u ovom trenutku ne znaju koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua blizu sprovođenja ovog plana.

Kako su saopštili američki zvaničnici, Izrael nije donio konačnu odluku da li da nastavi sa ovim planom ili da od njega odustane, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh