Svijet

Koji će izbori u 2024. uticati na globalni poredak?

Da li će se Donald Trump vratiti na položaj predsjednika? Da li će Vladimir Putin u Rusiji imati protivkandidata? Naredne godine, polovina svijeta ide na birališta, dok se u oko 30 zemalja biraju predsjednici. Izbori u pet zemalja su ključni.

Ilustracija - Hayat

Nova izborna trka između Trumpa i Bidena?
Desetine miliona Amerikanaca će 5. novembra 2024. godine birati 60. predsjednika Sjedinjenih Država, na izborima na kojima bi aktuelni predsjednik Joe Biden mogao da ostane na vlasti do svoje 86. godine.

Ankete pokazuju da većina birača smatra da je Biden, koji je sklon gafovima, previše star da bi bio glavnokomandujući iako njegov vjerovatno rival, bivši predsjednik Donald Trump, ima 77 godina i pravi slične ispade.

Očekuje se da kampanju, između ostalog, obilježe dezinformacije preostale sa prošlih izbora koji se se okončali nasilnim upadom Trumpovih pristalica u kompleks američkog Kongresa da bi zaustavili potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke uprkos tome što je protiv njega podignuto više krivičnih optužnica.

Putin se kandiduje za još jedan šestogodišnji mandat
Vladimir Putin je lider Rusije već 23 godine. Zahvaljujući ustavnom amandmanu, usvojenom 2020. godine, Putin bi u teoriji na vlasti mogao da ostane do 2036. godine, što znači da bi potencijalno mogao da vlada duže od Jozefa Staljina.

S obzirom na to da je rat u Ukrajini iskorišten da se zatvore ili ušutkaju Putinovi protivnici, male su šanse da će mu neko biti prepreka da osvoji još jedan šestogodišnji mandat na izborima u martu ako odluči da se kandiduje, što se očekuje.

Putinov dugogodišnji protivnik Aleksej Navalni služi 19-godišnju kaznu u jednoj zatvorskoj koloniji.

Još jedan potencijalni protivkandidat, veteran iz ukrajinskog rata i nacionalistički bloger Igor Gurkin objavio je da namjerava da se kandiduje, ali je i on u zatvoru na neograničeno vrijeme.

Modi favorit na izborima u Indiji
Gotovo milijardu Indijaca glasaće u aprilu i maju, kada se u najmogoljudnijoj državi u svijetu budu održavali izbori na kojima će premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička stranka BJP pokušati da osvoje treći mandat.

Modijeva politička karijera i uspjeh zasnovani su na podršci više od milijardu indijskih Hindusa čime se, kako kažu kritičari, podstiče netrpeljivost prema najvećoj muslimanskoj manjini u zemlji.

Uprkos obračunu sa građanskim slobodama za vrijeme njegovog mandata, Modi je jasni favorit na izborima, a pristalice mu pripisuju zasluga za jačanje pozicije Indije na svjetskoj sceni.

Indija je u augustu postala tek četvrta zemlja u svijetu koja je poslala letjelicu bez posade na Mjesec, poslije Rusije, SAD i Kine. Također planira da pošalje ljudsku posadu na Mjesec do 2040.

Evropski test za populiste
Na najvećim transnacionalnim izborima u svijetu, koji će biti održani u junu, više od 400 miliona birača iz 27 članica Evropske uniije biraće 720 poslanika Evropskog parlamenta koji odlučuju o nizu pitanja, od cijene roaminga za mobilne telefone do privatnosti online podataka.

Glasanje će biti test podrške desničarskih populista, koji su dobili na zamahu posle pobjede anti-islamske i anti-EU Stranke za slobodu Geerta Wildersa na nedavnim izborima u Holandiji i prošlogodišnje pobjede desničarske partije Braća Italije, premijerke Giorgije Meloni.

Predsjednik francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Jordan Bardella napisao je na Facebooku: “Jedva čekamo juni 2024.”

Prva predsjednica Meksika?
Ljevičarka i bivša gradonačelnica glavnog grada Meksika i jedna preduzetnica sa starosjedelačkim korijenima pokušaće da na izborima u junu uđu u istoriju kao prve žene na čelu te zemlje.

Bivša gradonačelnica Meksiko Cityja Claudia Sheinbaum kandiduje se u ime stranke Morena odlazećeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Njena protivkandidatkinja Xochitl Galvez predstavljaće opozicionu koaliciju, Široki front za Meksiko. Mladi guverner iz države Nuevo Leon, Samuel Garcia, također se nedavno kandidovao na izborima. Prema ranim anketama, Sheinbaum je u prednosti, prenosi VoA/AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh