Svijet

Smrt skoro 400.000 ljudi u Evropi 2021. povezana sa zagađenim zrakom

Skoro 400.000 smrtnih slučajeva u Evropi 2021. godine bilo je povezano sa tri glavna zagađivača vazduha, a to je moglo da se izbjegne da je zagađenje bilo smanjeno na nivoe koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, navodi se u izvještaju Evropske unije.

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) saopštila je da je u Evropskoj uniji zagađenje izazvano česticama PM2,5, koje posebno pogađa osobe sa srčanim oboljenjima, dovelo do 253.000 smrti u 2021. Zagađenje azot-dioksidom, najštetnije za osobe sa dijabetesom, rezultiralo je sa 52.000 smrtnih slučajeva, a kratkotrajno izlaganje ozonu dovelo je do 22.000 smrti.

Uključujući veći dio evropskih zemalja van EU, u Evropi je bilo 389.000 smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem, navodi EEA u svom izvještaju za 2021, objavljenom u petak.

„Koncentracije zagađivača vazduha u 2021. godini ostale su znatno iznad nivoa koje preporučuje WHO u svojim smjernicama za kvalitet vazduha. Smanjenje zagađenja vazduha na ove nivoe spriječilo bi značajan broj smrtnih slučajeva u zemljama članicama EU”, navela je EEA.

Najveći broj smrtnih slučajeva PM2,5 čestica u 2021. godini bio je u Poljskoj, Italiji i Njemačkoj, dok su zemlje sjeverne Evrope, kao što su Island, Skandinavija i Estonija najmanje osjetile te posljedice. Prema izvještaju, najveći uticaj na smrtnost u Turskoj, Italiji i Nemačkoj imali su azot-dioksid i kratkoročna izloženost ozonu, prenosi rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh