Svijet

Pedro Sanchez nagovijestio da će Španija priznati nezavisnu Palestinu i bez ostatka Evropske unije

Španski premijer Pedro Sanchez je zajedno sa belgijskim premijerom Alexanderom de Croo i egipatskim liderom Abdel Fattah el-Sisijem održao press konferenciju ispred graničnog prijelaza Rafah i nagovijestio špansko priznanje nezavisnosti Palestine.

Pedro Sanchez - AFP

Prvo međunarodno putovanje Pedra Sancheza nakon što je po treći put dobio mandat premijera Španije bilo je na Bliski istok. Sanchez je ranije najoštrije kritikovao Izrael zbog bombardovanja civila u Gazi, a iz Egipta je poslao poruku koja je otvorila vrata španskom priznaju Palestine, čak i ako to ne učini cijela Evropska unija.

“Došao je trenutak da međunarodna zajednica, a posebno EU, donese odluku o priznanju palestinske države. Vrijedilo bi, bilo bi važno da mnoge članice EU to rade zajedno. Ali ako se to ne dogodi, naravno da će Španija sama donositi odluke” rekao je u nastupu u Rafi, granici između Pojasa Gaze i Egipta.

Prije Sanchezovog puta u Izrael španski mediji su izvjestili da će Sanchez na sastanku sa premijerom Benjaminom Netanyahuom, Netanyahua obavijestiti o namjeri španske vlade da prizna Palestinu po okončanju rata.

U Kairu je Sanchez obećao više španske pomoći raseljenim Palestincima.

Sanchez je najavio isporuku četiri tone medicinskog materijala za egipatske bolnice koje zbrinjavaju izbjeglice iz Gaze i garantovao da će Španija nastaviti povećavati humanitarnu pomoć Pojasu, koja se već utrostručila do 50 miliona eura.

Na konferenciji za novinare sa Netanyahuom, Sanchez je jasno poručio da je broj palestinskih smrti nepodnošljiv i od njega zatražio da zaustavi humanitarnu katastrofu. Također, je poručio da na osnovu španskog iskustva sa ETA-om “terorizam ne može iskorijeniti isključivo silom”.

Sam Sanchez je u neformalnom razgovoru u avionu s novinarima koji su ga pratili na putovanju priznao da je sastanak njega i belgijskog premijera Alexandera De Crooa s Netanyahuom bio veoma težak.

Ne samo zbog razmaka između pozicija između evropskih i izraelskih, koji je bio itekako vidljiv, već i zato što je krenulo s projekcijom videa od 20-ak minuta kako bi dva evropska čelnika mogla vidjeti strahote Hamasovih napada. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh