Svijet

Životi 36 beba u bolnici Al Shifa u Gazi i dalje ugroženi

Životi 36 beba u bolnici Al Shifa u Gazi vise o koncu, saopćilo je lokalno medicinsko osoblje koje je navelo da nema jasnog mehanizma za njihovo premještanje uprkos naporima Izraela da ih snabdije inkubatorima za evakuaciju.

Pojas Gaze je pod potpunom izraelskom blokadom otkako je Hamas pokrenuo napad na Izrael 7. oktobra. Izraelski kopneni upad otada je doveo do borbi na ulicama oko bolnice u centru grada Gaze na sjeveru pojasa.

Svih 36 beba, koje su težile manje od 1,5 kilograma, i neke od čak 700 do 800 grama, sada leže jedna pored druge na običnim krevetima, izložene zarazi i bez ikakvih individualnih prilagođavanja nivoa vlažnosti i temperature, saopćilo je osoblje.

– Srećom, još uvijek ih je ostalo 36, nismo izgubili nijednog od njih preko noći. Rizici su, međutim, još uvijek veliki, još postoji rizik da ih izgubimo – rekao je za Reuters hirurg Ahmed El Mokhatallali, telefonom iz Al Shife.

Izraelska vojska saopćila je tokom dana da koordinira prenos inkubatora u pojas Gaze, kako bi se omogućila evakuaciju beba. Na društvenim mrežama objavila je fotografiju vojnika kako istovara inkubatore iz kombija.

Vojska je također objavila video na kome se vidi Shani Sasson, portparol ureda za vezu izraelskog ministarstva odbrane, koji se bavi palestinskim civilnim poslovima, kako stoji ispred inkubatora i govori da je zvanično ponuđena pomoć.

Izraelski zvaničnik uključen u te napore, koji je razgovarao s Reutersom pod uvjetom da ostane anoniman, kazao je da su izraelske bolnice obezbijedile tri inkubatora.

– Namjera je da se omogući sigurna evakuacija novorođenih beba. Prema našim saznanjima, Shifa nema potrebne transportne inkubatore za to – kazao je zvaničnik, dodajući da su inkubatori u pripravnosti izvan Gaze za bilo kakvu dogovorenu primopredaju.

Fotografije koje je objavila vojska pokazuju standardne transportne inkubatore, kazao je Arthur Edelman, profesor pedijatrije i neonatologije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

– Napajaju se na baterije, što bi omogućilo nekoliko sati rada. Također imaju mogućnost priključivanja na izvor napajanja hitne pomoći – rekao je,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh