Svijet

Dramatičan apel bivšeg izraelskog premijera: ‘Vrijeme nam curi! Imamo samo nekoliko sedmica, zar ne vidite što se događa?‘

Bivši izraelski premijer Ehud Barak rekao je u intervjuu za Politico kako Izrael ima još samo nekoliko tjedana za eliminaciju Hamasa. Razlog tome je što se javnost brzo okreće protiv njihovih akcija u Gazi.

Smoke is rising after an Israeli strike on Gaza seen from a viewpoint in Southern Israel October 24, 2023. REUTERS/Violeta Santos Moura

U ekskluzivnom intervjuu za Politico je bivši premijer, koji je vodio Izrael između 1999. i 2001. rekao da bi multinacionalne arapske snage mogle preuzeti kontrolu nad Gazom nakon vojne kampanje kako bi pomogle da palestinska uprava Mahmuda Abbasa preuzme od Hamasa. Ipak, Barak ističe da je povratak diplomaciji usmjerenoj na stvaranje palestinske države daleka perspektiva.

Barak kaže da je primijetio da se retorika američkih dužnosnika promijenila tijekom posljednjih dana te da sve više pozivaju na humanitarnu stanku u borbama. Brine se da suosjećanje s Izraelom stvoreno nakon napada 7. listopada sada blijedi.

– Vidite da se taj prozor zatvara. Amerika ne može diktirati Izraelu što da radi, ali ne možemo ih ni ignorirati, rekao je Barak o ulozi Washingtona i dodao:

– Morat ćemo se pomiriti s američkim zahtjevima u sljedeća dva ili tri tjedna, vjerojatno i manje.

Dodao je da bi trebali mjeseci ili čak godina da se Hamas iskorijeni, što je glavni ratni cilj kojeg su postavili izraelski premijer Netanyahu i njegov kabinet. No zbog broja civilnih žrtava u Gazi, podrška Zapada slabi, a širi se strah od još katastrofalnijeg rata u regiji, prenosi Jutarnji.

– Zar ne vidite što se događa? Poslušajte ton javnosti. Gubimo javno mnijenje u Europi, za tjedan ili dva ćemo početi gubiti i podršku vlada u Europi, rekao je Barak.

– Arapski čelnici moraju biti u stanju reći svojim narodima da se nešto mijenja i da se otvara novo poglavlje, ono u kojem postoji iskren napor svih strana da se smiri sukob. Ali moraju čuti da je Izrael sposoban razmišljati u smislu promjene smjera, kao posljednjih godina. To ne znači da Izrael treba ili može požuriti s oživljavanjem pregovora o rješenju s dvije države. Povratak u doba kada sam pregovarao s Yasserom Arafatom možda neće biti moguć još jako dugo. Povijest se ne ponavlja. Tako da ne mislim da se tako nešto može ponoviti. Ali kao što je Mark Twain govorio, povijest se može rimovati. Trebat će vremena. Povjerenje na svim stranama je nestalo, a nepovjerenje se samo produbilo, kaže Barak za Politico.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh