Svijet

Jevrej iz Kalifornije umro poslije sukoba pro-izraelskih i pro-palestinskih demonstranata

Jevrejin iz Kalifornije preminuo je tokom sukoba pro-izraelskih i pro-palestinskih demonstranata u predgrađu Los Anđelesa, potvrdile su lokalne vlasti.

Policija - Ilustracija/Nezavisne.com

Robert Kesler (69) umro je u ponedeljak u bolnici, dan pošto je udaren na raskrsnici u Tausend Ouksu, predgrađu Los Anđelesa, gde su održani protesti.

Svedoci su naveli da je Kesler bio umešan u “fizički sukob” sa jednim ili više demonstranata, potom je pao unazad i udario glavom u pod, saopštila je kancelarija šerifa okruga Ventura.

Navodi se i da je autopsija utvrdila da je Kesler umro od povrede glave nastale usled tupog udarca i da se slučaj vodi kao ubistvo. Kancelarija šerifa saopštila je i da istražitelji nisu isključili mogućnost da se radi o zločinu iz mržnje.

Za sada niko nije uhapšen, a detalji sukoba još nisu objavljeni.

Rabin Noa Farkas, predsednik Jevrejske federacije šire oblasti Los Anđelesa, rekao je da je ta grupa čula za informacije da je Kesler dobio udarac u glavu megafonom koji je držao pro-palestinski demonstrant. Ipak, Farkas je naveo da zvaničnici federacije nisu bili na licu mesta, niti su učestvovali u demonstracijama.

Drugi, nepotvrđeni navodi, ukazuju da je Kesler možda odgurnut i da je potom pao. Jevrejska federacija Los Anđelesa saopštila je da je ovo četvrti slučaj antisemitskog nasilja u tom gradu ove godine i drugi od 7. oktobra.

Rabin Majkl Barkli iz hrama Ner Simča u Vestlejk vilidžu blizu Tauzend Ouksa, apelovao je na ljude da ne donose prevremene zaključke o tome šta se desilo.

“Upravo sam završio razgovor sa šefom policije”, napisao je on na društvenoj mreži Eks. “Dobili su različite izveštaje o tome šta se desilo i razgovarali su se osumnjičenim koji je identifikovan na društvenim mrežama na ovom događaju. Nemaju video snimak”, poručio je on.

Kazao je da je policija oprezna pre nego što donese zaključak. “I mi moramo da uradimo isto. Ne smemo da dozvolimo da ova varnica izazove pakao”, napisao je on.

Ortodoksni Jevreji ispred sinagoge u Bruklinu, 11. decembra 2019. (Foto: AP Photo/Mark Lennihan)
NE PROPUSTITE:
Američki Jevreji i muslimani u strahu od incidenata zbog sukoba na Bliskom istoku
Savet za američko-islamske odnose šireg Los Anđelesa izdao je saopštenje u kojem je smrt Keslera opisala kao “tragičan i šokantan gubitak”.

“Iako podržavamo pravo na političku raspravu, Savet i muslimanska zajednica stoje rame uz rame sa jevrejskom zajednicom u odbacivanju bilo kakvog nasilja, antisemitizma, islamofobije i podsticanja mržnje”, navodi se u saopštenju.

Otkako je prošlog meseca izbio rat između Izraela i Hamasa, širom sveta su održavaju protesti zbog smrti hiljada ljudi. Pripadnici Hamasa, organizacije koju je Amerika proglasila za terorističku, 7. oktobra su napali Izrael i ubili 1.400 ljudi, a oteli više od 240 osoba. U izraelskim napadima na Gazu kao odgovor na operaciju Hamasa, ubijeno je više od 10.000 ljudi, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh