Svijet

Papa o ratu u Gazi: “Za ime Božje, prestanite!”

Papa Franjo obratio se okupljenima na Trgu svetog Petra.

papa Franjo - Twitter

Apleirao je na prestanak sukoba u Gazi te pozvao da se omogući doprema humanitarne pomoći.

Papa Franjo je u nedjelju apelirao da se prekine sukob u Gazi i pozvao da se omogući doprema humanitarne pomoći i pomoć ranjenima da bi se ublažila “vrlo teška” situacija.

“Neprestano razmišljam o teškoj situaciji u Palestini i Izraelu, gdje su mnogi ljudi izgubili živote. Za ime Božje, molim vas da prestanete. Prekinite vatru”, rekao je obrativši se okupljenima na Trgu svetog Petra nakon svoga tjednog Angelusa.

“Nadam se da će se napraviti sve da se sukob ne proširi, da će ranjeni biti spašeni i da će stanovništvu Gaze stići pomoć, jer ondje je humanitarna situacija vrlo teška”, rekao je Sveti Otac.

Ponovno je pozvao na prekid vatre i oslobađanje talaca koje je Hamas odveo za vrijeme napada na Izrael 7. listopada, fokusiravši se pritom na djecu. Kazao je kako se ona “moraju vratiti svojim obiteljima”.

“Razmislimo o djeci, o svoj djeci koja su uključena u ovaj rat, kao i o onoj u Ukrajini i u ostalim sukobima, jer ovako se njihova budućnost ubija”, dodao je.

Franjo (86) je ranije pozvao na stvaranje humanitarnih koridora, kazavši kako je, da bi se okončao rat između Izraela i Hamasa, potrebno primijeniti rješenje koje uključuje dvije države, za Izraelce i za Palestince.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh