Svijet

Iz UN-a ponavljaju: Bolnice u Gazi ne bi trebale biti mete u borbi

Ujedinjene nacije (UN) u petak su pozvale na “puno poštovanje međunarodnog prava”, naglašavajući da bolnice ne bi trebale biti meta u borbi, nakon izvještaja o izraelskom vazdušnom napadu na glavnu kapiju bolnice Al-Shifa u gradu Gazi.

Smoke is rising after an Israeli strike on Gaza seen from a viewpoint in Southern Israel October 24, 2023. REUTERS/Violeta Santos Moura

U odgovoru na pitanje novinara Anadolu o tome da li UN rade na planu za provođenje međunarodnog prava i sprečavanju Izraela da gađa zdravstvene ustanove, portparol UN-a Stephane Dujarric je izjavio:

“Mi nastavljamo pozivati na puno poštovanje međunarodnog prava, koje uključuje tačku da se bolnice ne smiju koristiti ni u jednom dijelu borbe.”

Napomenuo je da su UN ranije pozivale na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava u sukobima poput onih u Ukrajini i Sudanu, navodeći:

“Ni u jednom od ovih slučajeva UN nije onaj koji ima prste na obaraču.”

Na pitanje o akcijama UN-a osim pozivanja na zaustavljanje neprijateljstava ili osude brutalnosti, Dujarric je pojasnio da može govoriti samo u ime generalnog sekretara UN-a i da nastavljaju vršiti pritisak javno i privatno.

“Postoje i drugi dijelovi u UN-u koji bi mogli učiniti više da osiguraju kraj ovog sukoba”, rekao je on.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je 13 Palestinaca ubijeno, a 26 povrijeđeno u petak u izraelskom bombardovanju vozila hitne pomoći ispred glavne kapije bolnice Al-Shifa u gradu Gazi. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh