Svijet

Pet razloga zbog kojih Izrael još nije krenuo u kopnenu ofanzivu

Već više od dva tjedna Izrael prijeti da će pokrenuti kopnenu ofenzivu na Gazu.

Israeli army Puma armoured personnel carrierss (APCs) move in a column near the Gaza border in southern Israel on October 14, 2023. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants entered Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in the Gaza Strip enclave on October 8. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)

Ulozi ne mogu biti veći, a turski ministar vanjskih poslova danas je upozorio da bi takva operacija započela masakr. Izraelski tenkovi i vojnici su na granici nakon što je premijer Benjamin Netanyahu formirao ratni kabinet i pozvao stotine tisuća rezervista IDF-a

Svijet čeka na sljedeći potez Izraela – pa zašto još nije došao? Sky News pobrojao je pet mogućih razloga.

Rukovodstvo
Ključni ljudi koji donose odluku o napadu znaju da možda pišu ‘svoje zadnje poglavlje u javnom životu’, rekao je stručnjak za Bliski istok Robert Satloff za partnersku mrežu Skya, NBC. Mnogi snose dio odgovornosti za sigurnosne propuste koji su doveli do Hamasovog smrtonosnog napada 7. listopada i svjesni su da će istrage pratiti ovaj sukob, rekao je Howard Berkowitz iz Vošingtonskog instituta za bliskoistočne studije.

Taoci
Oko 220 talaca i dalje je zatočeno u Gazi, a vjeruje se da su skriveni u mreži podzemnih tunela. Dužnosnici su pod pritiskom da ih spase što više prije bilo kakve ofenzive, a izvori u Bidenovoj administraciji kažu da SAD zagovara odgodu na toj osnovi.

Opasnost za izraelske trupe

Bivši viši časnik britanske obavještajne službe Philip Ingram rekao je za Sky News da će se IDF u Gazi suočiti s nekim od najžešćih boraca urbanog terora na svijetu. Objasnio je da će Hamas znati rute kojima će Izrael ići, koristeći mine, najbolje snajperske položaje i svoju mrežu tunela za napad. ‘Postoji rizik da upadnete u vrlo opasnu zamku’, rekao je bivši izraelski visoki sigurnosni dužnosnik za NBC.

Hezbolah
Milicije koje podržava Iran, aktivne u Siriji, Iraku, Jemenu i, one najvažnije, u Libanonu, na oku su izraelskih dužnosnika. Hezbolah, moćna militantna skupina, izmjenjuje vatru s IDF-om preko libanonske granice od 7. listopada i upozorila je Izrael da ne poduzima kopnenu ofenzivu. ‘U ovom trenutku nitko nema apetita za dva fronta’, rekao je bivši sigurnosni dužnosnik.

Izlazni plan
Benjamin Netanyahu još se nije se dogovorio o planu kako i kada napustiti Gazu, rekao je visoki vladin dužnosnik za NBC. A ako Izrael postigne svoje strateške ciljeve, nitko ne zna koji entiteti mogu zauzeti mjesto Hamasa, prenosi tportal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh