Svijet

Izrael odbio vizu zvaničniku UN-a: ‘Vrijeme je da UN nauči lekciju’

Izrael je objavio da je odbio izdati vizu UN-ovom direktoru za humanitarna pitanja Martinu Griffithsu zbog komentara koje je u UN-u dao generalni sekretar Antonio Guterres, navodi The Guardian.

Izraelski mediji izvještavaju da je izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao “da ćemo zbog Guterresovih izjava odbiti izdati vize predstavnicima UN-a.”

– Već smo odbili izdati vizu za zamjenika generalnog sekretara za humanitarna pitanja Martina Griffithsa. Došlo je vrijeme da oni nauče lekciju – rekao je Erdan.

Izrael je pozvao generalnog sekretara UN-a Guterresa da podnese ostavku nakon što je on rekao da “užasni napadi Hamasa na Izrael 7. oktobra ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”.

Govorio je o “jasnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo u Gazi”, i rekao kako je napad Hamasa uslijedio nakon okupacije koja 56 godina guši Palestince,pišu Vijesti

– Ništa ne može opravdati namjerno ubijanje, ranjavanje i otmicu civila ili lansiranje raketa na civilne ciljeve. Svi taoci moraju biti tretirani humano i pušteni odmah i bezuslovno – izjavio je Guterres.

Obraćajući se UN-u, generalni sekretar je zatim rekao da se napad na Izrael “nije dogodio u vakuumu” i da je uslijedio nakon “56 godina gušeće izraelske okupacije” palestinskog naroda.

– Gledali su kako je njihova zemlja neprestano zahvaćena nasiljem; njihova ekonomija je ugušena; njihovi ljudi raseljeni, a domovi porušeni. Njihove nade u političko rješenje njihovih nevoljaa nestaju – naglasio je Guterres.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je da bi Guterres trebao dati ostavku.

Govor je nazvao šokantnim i rekao da “na pokolj koji su počinili nacistički teroristi Hamasa gleda na iskrivljen i nemoralan način”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh