Svijet

Guterres razbjesnio Izrael: Govorio o okupaciji Palestine pa dobio žestoke kritike

Antionio Guterres- Time

Izrael je uputio oštre kritike generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterresu nakon što je on ukazao na to da se napad Hamasa na Izrael nije desio u vakumu.

“Važno je također priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu. Palestinski narod je bio izložen 56 godina zagušljive okupacije. Vidjeli su kako njihovu zemlju neprestano proždiru naseljenici i preplavljenu nasiljem, njihovu ekonomiju ugušenu, njihovie ljude raseljene, a domove porušene. Njihove nade u političko rješenje njihove nevolje nestaju”, kazao je Guterres.

Guterres je dodao da tužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. A ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.

Izraelski predstavnik u UN-u Gilad Erdan nazvao je Guterresove izjave “šokantnim”, “užasnim” i potpuno odvojenim od stvarnosti regije.

“Njegovi komentari predstavljaju opravdanje za terorizam i ubojstvo. Žalosno je da je osoba s takvim stavovima na čelu organizacije koja je nastala nakon holokausta”, kazao je Erdan.

Erdan je dodatno kazao da generalni sekretar UN-a koji pokazuje razumijevanje za kampanju masovnog ubijanja djece, žena i staraca, nije sposoban voditi UN.

“Pozivam ga da odmah podnese ostavku. Nema opravdanja niti smisla razgovarati s onima koji pokazuju suosjećanje za najstrašnije zločine počinjene nad građanima Izraela i jevrejskim narodom. Jednostavno nema riječi”, napisao je na Twitteru.

Ambasador Izraela u Njemačkoj Ron Prosor je uputio još oštrije riječi Guterresu napisavši na Twitteru da se treba stidjeti.

“Povezanost generalnog sekretara Ujedinjenih naroda s terorizmom nije ništa manje nego odbojna. Svatko ko se usuđuje opravdati djela poput ubistva, silovanja ili ozljeđivanja nevinih života, nema mjesta govoriti u ime slobodnog svijeta. Ovo je nečuveno”, napisao je Prosor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh